Politică

De ce regimul lui Putin va fi distrus până la iarnă

După invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, mulți experți au concluzionat că sancțiunile internaționale împotriva Moscovei nu vor fi suficient de puternice, deoarece rușii vor continua să călătorească, să facă cumpărături, să petreacă și să ducă o viață normală. Abia acum, potrivit unui economist rus, decizia lui Vladimir Putin de a trimite 300.000 de soldați la război va scufunda economia rusă într-o adevărată catastrofă, scrie Business Insider.

„Prin decretul de mobilizare , Putin aduce războiul rușilor acasă și scufundă economia într-o adevărată catastrofă”, spune economistul rus Vladislav Inozemtsev, directorul Centrului de cercetare din Moscova pentru Studii Post-Industriale din cadrul Consiliului Rus pentru Afaceri Internaíonale (RIAC).

„Economia rusă va fi moartă până iarnă, am scris la începutul lunii martie”, a amintit Inozemtsev pe site-ul rus ”The Insider”, citat de fortune.com. „Acum cred că am avut dreptate. Mobilizarea anunțată pe 21 septembrie a fost o piatră de hotar care a împărțit istoria Rusiei în” înainte „și” după. „Acest eveniment a început ultima numărătoare inversă a erei lui Putin „, a adăugat el.

PIB-ul Rusiei va scădea mult mai repede

Înainte de decretul lui Putin de mobilizare, PIB-ul Rusiei era prognozat să scadă cu aproximativ 4-5% în acest an, potrivit lui Inozemtsev. Acum acesta crede că PIB-ul Rusiei va scădea la fel de mult abia în octombrie, iar lunile următoare nu vor face decât să consolideze tendința. „Acum, prognoza mea de primăvară privind o scădere de 10% pare prea optimistă”  rezumă economistul.

Accentul acordat de Kremlin pe mobilizare și ostilități înseamnă că fondurile guvernamentale vor fi canalizate către aceste inițiative în detrimentul investițiilor în afaceri și economie. „Investițiile în afaceri vor începe să scadă brusc, iar bursa de la Moscova ar putea scădea sub 1.500 de puncte până la sfârșitul anului  , a scris Inozemtsev. „Și toate acestea nu țin cont de noul val inevitabil de sancțiuni occidentale care vor fi anunțate în viitorul apropiat”, a adăugat el.

Inozemtsev crede că în următoarele zile, reprezentanții armatei vor începe să înmâneze documente de recrutare la locurile de muncă. Acest lucru, la rândul său, îi va determina pe mulți să renunțe sau să nu se prezinte la serviciu, pentru a evita să fie chemați. În opinia sa, pierderea chiar și a câtorva angajați ai companiilor din orașele mari poate provoca daune disproporționate economiei. „Rusia este economia marilor orașe și companii”  a evaluat el.

În regiunile mai sărace ale Rusiei, cum ar fi Buriatia (Siberia de Est), „mii de familii vor rămâne fără venituri, iar întreprinderile locale medii și mici vor dispărea pur și simplu ” , spune Inozemtsev.

Primul decret de mobilizare după al Doilea Război Mondial

Pe 21 septembrie, Putin a anunțat o mobilizare „parțială”, primul decret de mobilizare a Rusiei de la al Doilea Război Mondial pentru redirecționarea a 300.000 de bărbați apți cu vârsta între 18 și 30 de ani în rezerve militare pentru a lupta în Ucraina. Decizia lui Putin de a se mobiliza a declanșat proteste masive.

Mai multe informații din publicații independente de presă indică faptul că Moscova intenționează probabil să recruteze peste 1,2 milioane de oameni pentru a lupta în Ucraina, dar secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat acest lucru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *