De ce se îngălbenește usturoiul: cauzele posibile
De ce se îngălbenesc vârfurile de usturoi, cauze posibile și cum să le rezolvăm.
Congelarea
Foarte des este vorba de îngheț. Plantarea usturoiului devreme, pe vreme foarte caldă, poate provoca o creștere intensă, ceea ce face ca frunzele să înghețe iarna și să crească slabe și galbene primăvara.
Pentru a preveni acest lucru, acoperiți cu mulci zona.
Umiditatea excesivă
De asemenea, plantele tinere se pot îngălbeni dacă solul este prea umed, cauzat de udarea excesivă și de ploile abundente.
Udați usturoiul o dată la două săptămâni, primăvara. Creșteți udarea pe vreme caldă și uscată. Într-o primăvară ploioasă, nu udați deloc. Dacă aveți un strat de mulci pe patul de usturoi, nu îl udați nici pe acesta.
Bolile sau dăunătorii
Usturoiul și ceapa se pot îngălbeni din cauza otrăvii, putregaiului, ruginei, mucegaiului, muștelor de ceapă, nematozilor, moliilor și acarienilor.
Dezgropați arbustul îngălbenit și verificați dacă există pagube. Pentru prevenire, este mai bine să tratați cu preparate fungicide și insecticide.
Sol acidificat
Vârfurile usturoiului se pot îngălbeni din cauza solului acid.
Pentru a-l acidifica, diluați 3 linguri de nitrat de calciu în 10 litri de apă și presărați cel puțin un pahar sub fiecare plantă. De asemenea, puteți dilua 2 căni de cenușă cu apă clocotită și o puteți turna într-o găleată cu apă pentru a dezoxida solul.
Deficiența de micronutrienți
În acest caz, penele vor fi galbene, iar vârfurile albe.
Începeți imediat să pulverizați frunzele seara cu amoniac, în proporție de 3 lingurițe l. la 10 litri de apă. Alternativ, hrăniți planta cu nitrat de calciu în proporție de 3 lingurițe l. la 10 litri de apă.
Deficiența de cupru
Aceasta apare mai des dacă cultivați usturoi pe soluri de turbă.
Pentru a preveni acest lucru, udați solul de sub plante cu o soluție de clorură de cupru dizolvată în 1 linguriță de preparat la 5 litri de apă. De asemenea, se poate folosi sulfat de cupru sau lichid Bordeaux.
Deficiența de potasiu
O lipsă de potasiu poate fi identificată nu numai prin îngălbenirea, ci și prin încolăcirea plantei.
Clorura de potasiu poate fi folosită ca îngrășământ prin diluarea a 3 linguri la 10 litri de apă și stropirea a 1 cană sub fiecare plantă.