Social

De hram, la Liceul „Mihail Sadoveanu”

A fost zi de hram şi la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Chişinău.

Am ajuns la liceu înainte de a începe careul solemn şi am fost surprins văzând pe uşa biroului directorului instituţiei, Grigore Munteanu, o altă inscripţie: director Valeriu Drăgălin. Aveam să aflu că, tot ieri, dis-de-dimineaţă, aici a fost dat tonul încă unui eveniment – Ziua dublorilor, altfel spus, ziua în care elevii iau locul profesorilor, iar profesorii – pe cel al elevilor.

E o tradiţie încetăţenită aici deja al patrulea an. Astfel, lui Valeriu Drăgălin, elev în clasa a XII-a, preşedintele Senatului liceului, i s-a încredinţat pentru o zi… postul de director al instituţiei. „Am organizat o clasă doar din profesori, care au frecventat orele stabilite de către senat. Membrii senatului, la rândul lor, au înlocuit administraţia liceului, asumându-şi toate atribuţiile acestora”, ne-a explicat Valeriu Drăgălin.

Tot dimineaţă, la postul de radio al liceului, elevii au prezentat un recital de versuri din creaţia proprie, consacrate lui Mihail Sadoveanu, patronul spiritual al liceului.

Apoi a început festivitatea propriu-zisă. Careul solemn a fost deschis cu un tedeum religios, pregătit de profesoara de religie Irina Puşcaş, la care celor prezenţi li s-a explicat semnificaţia acestei sărbători. Elevii au aflat despre faptul că arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducătorii cetelor de îngeri, având şi purtând săbii ca simbol al biruinţei şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai.

A urmat un concert, prezentat de Ansamblul etnofolcloric condus de maestrul în artă Valeriu Chiperi. Apoi a luat cuvântul directorul Grigore Munteanu. El a spus că a devenit o tradiţie de a sărbători hramul instituţiei, aceasta fiind cea mai importantă zi pentru elevi şi profesori. Directorul a înmânat celor mai buni elevi din cele trei trepte de învăţământ (primar, gimnazial şi liceal) distincţia liceului – medalia „Mihail Sadoveanu”. Printre elevii premiaţi au fost Marcel Nistreanu (clasa a IV-a), care a participat activ la diverse concursuri şcolare şi a obţinut cele mai bune rezultate la învăţătură, Mihaela Porumbescu şi Gabriela Doibani (clasa a IX-a) şi, respectiv, Valeriu Drăgălin (clasa a XII-a).

Scenariul sărbătorii a fost pregătit de către profesoara de limba şi literatura română Natalia Alcaz, iar festivitatea a fost condusă de Elena Revenco, director adjunct pentru educaţie. Manifestarea s-a încununat cu o horă în care s-au încins elevii din clasele mari şi mici.

Cei 950 de elevi şi 78 de profesori de la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” sunt mândri de faptul că instituţia lor poartă numele marelui scriitor, academician şi om politic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *