De ieri, toată lumea de pe TERRA trăiește „PE DATORIE”
Și asta pentru că populaţia mondială ar fi consumat până la 20 august totalitatea resurselor naturale pe care Terra este capabilă să le reînnoiască în decurs de un an.
Oamenii au atins acest plafon pentru prima dată la 19 decembrie 1987. Această „zi mondială a depăşirii resurselor” s-a tot apropiat de atunci de începutul anului.
Actualmente, WWF estimează că pentru îndestularea nevoilor umanităţii, ar fi necesară mai mult de o planetă şi jumătate, iar până în 2050, va fi nevoie chiar de două planete. Creşterea demografică şi consumul personal în creştere sunt principalele motive ale acestei situaţii.
Cea mai mare amprentă ecologică poate fi pusă pe seama Qatarului. Dacă întreaga lume ar trăi precum qatarioţii, ar avea nevoie de 6,6 planete. Pe locul doi, se clasează Kuweitul, iar apoi Emiratele Arabe Unite. Danemarca ocupă al patrulea loc, urmată îndeaproape de Statele Unite, al căror consum ar echivala cu patru planete pe an. Afganistanul, Timorul de Est şi Palestina închid lista, cu 0,3 planete sau chiar mai puţin. Elveţia, cu 2,8 planete, este a 21-a în ierarhie, în condiţiile în care valorifică mediul prin activităţi legate de habitat, hrană şi deplasare personală.
Fiecare locuitor al Pământului ar putea contribui la atenuarea acestui bilanţ, insistă WWF. De exemplu prin consumul unei cantităţi mai mici de carne, prin efectuarea unui număr mai mic de călătorii cu avionul sau prin cumpărarea unor aparate electronice mai eficiente energetic.
Timpul.md via Rador.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!