CSI / RusiaRăzboiUcraina

De la începerea invaziei ruse în Ucraina, tribunalele ucrainene au condamnat 26 de suspecți pentru crime de război

Tribunalele ucrainene au judecat şi condamnat 26 de suspecţi de crime de război de la începerea invaziei Moscovei în Ucraina, în 24 februarie 2022, iar aproape 300 de indivizi au fost puşi sub acuzare, a anunţat joi, 23 februarie, procurorul de legătură pentru Ucraina în cadrul Eurojust, Miroslava Krasnoborova, transmite Reuters.

Eurojust, un centru unic unde autorităţile judiciare naţionale conlucrează îndeaproape pentru a combate cazuri grave de criminalitate transfrontalieră organizată. Rolul Eurojust este de a contribui la transformarea Europei într-un loc mai sigur, coordonând activitatea autorităţilor naţionale – din statele membre ale UE, precum şi din statele terţe – în investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor de criminalitate transfrontalieră.

De asemenea, Eurojust a dezvoltat și o reţea internaţională omogenă care oferă procurorilor din întreaga UE acces la peste 50 de jurisdicţii din toată lumea. Eurojust mai colaborează îndeaproape cu alte agenţii ale UE şi cu parteneri care sprijină diferitele etape ale lanţului de justiţie penală, inclusiv organele de aplicare a legii şi organismele antifraudă.

Astfel, potrivit Miroslavei Krasnoborova, condamnările au fost date pentru infracţiuni ce includ violul şi crima, bombardarea clădirilor civile şi tratamente crude contra civililor.

De la 24 februarie 2022 până în prezent, Ucraina a înregistrat peste 71.000 de presupuse crime de război.

”Atrocităţile şi distrugerile cauzate de Rusiei sunt colosale şi nesfârşite. Milioane de oameni au fost forţaţi să lase totul în urmă. Atacuri masive cu rachete distrug infrastructura civilă şi mulţi şi-au pierdut viaţa în mod tragic”, a declarat Krasnoborova.

”Aceste pagube nu pot fi reparate, dar ce putem face este să îi aducem pe cei vinovaţi în faţa justiţiei”, a subliniat ea într-o conferinţă de presă.

Menționăm că în repetate rânduri Rusia a negat că a comis atrocităţi în Ucraina şi că acţiunile sale îi vizează şi pe civili.

Până în prezent, 296 de indivizi au fost puşi sub acuzare pentru crime de război, 99 de cazuri fiind în prezent judecate de tribunale din Ucraina, potrivit Agerpres.

Eurojust a creat, împreună cu Curtea Penală Internaţională (CPI), Lituania, Polonia, Estonia, Letonia, Slovacia, România şi Ucraina, o echipă de investigaţie comună (JIT) pentru crime de război comise în Ucraina. Această echipă şi-a început activitatea în 3 martie 2022.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *