Actualitate

Decernarea şi „decernaţii”

 Aceste enunţuri etalează o greşeală făcută destul de frecvent de cei care scriu sau vorbesc, pentru că nu se cunoaşte bine nici sensul verbului a decerna, nici conjugarea acestuia.

În exemplele de mai sus s-a produs o confuzie între a decerna şi a decora, ultimul având şi sensul de a acorda, a conferi cuiva o decorație. Diferenţa este că cei care au primit decoraţia pot fi numiţi decoraţi, de exemplu, „colaboratorii au fost decoraţi cu ordine şi medalii”, pe când cei cărora li s-au decernat distincţii nu pot fi numiţi „decernaţi”.

A decerna înseamnă a acorda, a da, a conferi (un premiu, o decorație, o răsplată) şi în context trebuie folosit cu acelaşi regim gramatical ca şi sinonimele sale. Putem spune că studentului i s-a acordat / i s-a decernat diploma de gradul II, dar este incorect să zicem că studentul este „acordat” sau „decernat”.

Astfel că atunci când este vorba de o asemenea activitate, trebuie arătat CE se decernează şi CUI se decernează, de exemplu: se decernează Premiul de Stat academicianului Vasile M. sau Li s-au decernat diplome elevilor laureaţi ai concursurilor de limba română.

Confuzia cu „se decernează” se mai produce şi în cazul când se completează diplomele-tip, executate tipografic, pe care scrie doar DIPLPOMĂ, mai jos se decernează, după care urmează câteva rânduri libere, pe care trebuie înscris numele şi meritele pentru care se acordă diploma. Dar, de multe ori, pe primul rând se scrie mai întâi numele şi prenumele la nominativ, aşa încât citim „DIPLOMĂ se decernează Andrei Munteanu, elev în clasa a VI-a”, ceea ce nu este corect. Pe rândul liber trebuie scris, mai întâi, cui se decernează – elevului, şoferului, Domnului, Doamnei, sportivului, lui Daniel Lungu, Elenei Ciobanu etc., astfel ca în final textul în întregime să aibă forma următoare: DIPLOMĂ se decernează elevului clasei a VI-a Andrei Munteanu, pentru participarea la competiţia de şah etc. sau DIPLOMĂ se decernează Elenei Ciobanu, studentă în anul II, pentru participarea la conferinţa ştiinţifică.

Este bine să se mai ţină cont de faptul că, deşi cuvintele se acordă şi se decernează sunt sinonime, ele au totuşi mici nuanţe diferenţiatoare, astfel că se decernează o decoraţie, un premiu, adică o distincţie mai importantă, mai solidă, iar diploma mai degrabă se acordă.

Revenind la propoziţiile de la care am pornit, acestea ar trebui reformulate astfel: Foşti oficiali, cărora li s-a acordat.. sau Lista salariaţilor care au primit Diplome/ cărora li s-au acordat diplome.

Irina Condrea
Conf. univ. dr. habilitat în filologie, USM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *