DECLARAȚIE: Actuala guvernare a fraudat alegerile pentru ca să revină la putere, iar acum se ocupă cu furturile din bănci
Directorul Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, Anatol Ţăranu, consideră că există o dezamăgire totală în clasa politică aflată la guvernare. „Oamenii au votat pentru unele partide care, ajunse la guvernare, nu le-au îndreptăţit speranţele. Faptul că numărul celor care se doresc în Uniunea Vamală îl depăşeşte pe cel al doritorilor de a se integra în Uniunea Europeană se explică de asemenea prin dezamăgirea în guvernare. Partidele de la guvernare au trâmbiţat despre scopul lor de a se integra în UE. Astfel ideea de integrare europeană a fost identificată cu liderii PDM şi PLDM, în care oamenii nu mai au încredere”, a spus expertul.
Anatol Ţăranu explică faptul că 75% dintre respondenţi consideră că lucrurile se mişcă într-o direcţie greşită tot prin dezamăgirea faţă de guvernare. „Aici nu se are în vedere factorul geopolitic, ci starea de lucruri în general, sărăcia, şomajul. Când vine omul seara acasă şi găseşte frigiderul gol, el nu se mai gândeşte la geopolitică. Plus la toate, s-a mai adăugat şi furtul miliardului”, a adăugat Ţăranu.
Jurnalistul Dmitri Ciubaşenco consideră că întreaga populaţie se află într-o stare profundă de depresie. „Situaţia depresivă a afectat atât societatea în întregime, cât şi statul. Mai întâi actuala guvernare a fraudat alegerile pentru ca să revină la putere. Sărăcia şi inflaţia i-a marcat profund pe cetăţeni. Oamenii au mai puţin bani, iar puterea se ocupă cu furturile din bănci”, a declarat jurnalistul.
La 16 aprilie, Institutul de Politici Publice şi CBS-AXA au prezentat datele Barometrului Opiniei Publice, din care rezultă că 75% din populaţie consideră că lucrurile merg într-o directive greşită, 63% consideră că situaţia economică din ţară este cu mult mai rea decât un an în urmă, iar aproape jumătate din respondenţi cred că peste un an situaţia economică se va înrăutăţi. Circa 60% din cetăţeni sunt îngrijoraţi de preţurile mari, iar 50% – de sărăcie. Peste 80% nu au încredere în instituţiile statului.
SURSA: IPN.MD