Economie

România salvează DIN NOU R. Moldova de la întuneric. Deficitul de energie va fi livrat de românii peste Prut

UPDATE – Astăzi, 29 noiembrie, R. Moldova va primi energie electrică din România.

Cele peste 70% din energia electrică necesară Republicii Moldova va fi livrată de românii de pe peste Prut, a anunțat secretarul de stat pentru Energie de la Chișinău, Constantin Borosan.

”Pentru ziua de mâine( 29 noiembrie) circa 74% din energie electrică urmează a fi livrate în baza contractului de urgență dintre Moldelectrica și Transelectrica. Mulțumim România!”, a anunțat Borosan.

Republica Moldova trece prin cea mai gravă criză energetică din istoria sa și s-a confruntat cu pene masive de curent în urma atacurilor ruseşti asupra sistemului energetic ucrainean, la care este conectată.

Știrea inițială:

Republica Moldova va înregistra marți, 29 noiembrie, un nou deficit de energie electrică, de circa 74 la sută. Potrivit „Moldelectrica”, deficitul anticipat va fi acoperit prin contract de livrare a energiei de urgență.

„Î.S. „Moldelectrica” informează opinia publică despre faptul că a fost înștiințată de S.A. Energocom că pentru ziua de 29.11.2022 nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică, fiind astfel anticipat un deficit de circa 74%”, anunță Î.S. „Moldelectrica”.

Potrivit întreprinderii de stat, deficitul anticipat ar urma să fie acoperit prin contract de livrare a energiei de urgență.

„Confirmarea disponibilității fiind primit deja de la OST a statului vecin (România)”, mai anunță sursa citată.

Imediat după anunț, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu anumite comentarii asupra subiectului în cadrul unei emisiuni televizate. Potrivit oficialului, situația s-a creat deoarece prețul la energie electrică a crescut cu până la 40% pe piețele europene, iar Energocom nu a reușit să achiziționeze volumul necesar. Drept urmare, țara noastră va cumpăra energie electrică în baza contractului de avarie din România. Vicepremierul nu a venit, însă, cu detalii despre prețul de achiziție.

Potrivit unui comunicat emis de „Energocom”, prețul mediu ponderat pentru 1 MWh de energie electrică procurat de pe bursa din România timp de o lună a constituit 231 de euro. Sursa citată precizează că de când Republica Moldova început să cumpere electricitate de pe OPCOM, întreprinderea a achiziționat timp de o lună curent electric în valoare totală de 51,6 milioane de euro.

Aceste procurări zilnice, potrivit „Energocom”, constituie 2/3 din necesarul Republicii Moldova, fiind și cele mai costisitoare achiziții din domeniu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. Intrebare : Cum se garanteaza plata energiei livrate ?
  Contribuabilii romani platesc.
  Maldavanii trebuie sa inteleaga ca nimic nu e gratis !
  Vremea pomenilor a trecut,
  Atata timp cat nu recunosc ca sunt parte a natiunii romane ,atata timp cat nu fac nimic pentru reunificare,totul trebuie platit.

  1. Maldavenii o să plătească la sfântu așteaptă, la fel cum au mai „plătit” ei și data trecută când i-am scos din kkt. E o vorbă bătrânească tare înțeleaptă: pe cine nu lași să moară (respublica mancurtă molotova) nu te lasă să trăiești. Nu își au rostul pomenile astea date la „frați” ce te înjură și te înjunghie pe la spate. Au participat corect niște firme românești la licitații în gaura de cur molotova. Ia ghici ce a ieșit??? Încredințare directă la ruși (se „bucură” acum nespus că agregatul „reparat” de aceștia a ținut cam 2 ore) sau „câștigare corectă” de către interpușii rușilor, indienii, care neam de neamul lor de la maimuță încoace nu au făcut vreo LEA prin Europa. Cu asemenea specimene nu văd ce discuții serioase poți purta. Aceeași mentalitate și același comportament de curvă sovietică practicat cu succes de mentorii lor moscali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *