Război

Democrație în stil rusesc. Soldații pro-ruși merg înarmați, din ușă în ușă, pentru a obține voturi, în zonele ocupate

“Trebuie să răspunzi verbal, iar soldatul marchează răspunsul pe foaie și o păstrează”, a declarat pentru BBC o localnică din Enerhodar.

În sudul orașului Herson, soldații ruși au stat cu o urnă de vot în mijlocul orașului pentru a colecta voturile oamenilor.

Votul din ușă în ușă este pentru “securitate”, susține presa de stat rusă.

“Votul în persoană va avea loc exclusiv pe 27 septembrie. În celelalte zile, votul va fi organizat în comunități și cel din ușă în ușă”, a relatat TASS.

O femeie din Melitopol a declarat pentru BBC că doi “colaboratori” locali au sosit împreună cu doi soldați ruși la apartamentul părinților ei, pentru a le da un buletin de vot pe care să-l semneze.

“Tatăl meu a pus ‘nu’ aderării la Rusia. Mama mea a stat în apropiere și a întrebat ce se va întâmpla pentru că a pus ‘nu’. Ei au spus: ‘Nimic’. Mama este acum îngrijorată că rușii îi vor persecuta”, a spus femeia.

Femeia a mai spus că a existat un singur buletin de vot pentru întreaga gospodărie, și nu pentru fiecare persoană.

Deși dovezile există, prezența unor bărbați înarmați care au condus votul contrazice insistențele Moscovei că acesta este un proces liber sau corect.

Experții spun că așa-zisele referendumuri, care se desfășoară pe parcursul a cinci zile, vor permite Rusiei să revendice – în mod ilegal – patru regiuni ocupate sau parțial ocupate ale Ucrainei ca fiind ale sale.

Adică un vot fals privind anexarea la șapte luni de la invazia Rusiei.

Referendumurile, catalogate drept „o farsă” de Joe Biden

“Anexarea” nu va fi recunoscută la nivel internațional, dar ar putea duce la faptul că Rusia ar putea pretinde că teritoriul său este atacat de armele occidentale furnizate Ucrainei, ceea ce ar putea duce la o nouă escaladare a războiului.

Președintele SUA, Joe Biden, a descris referendumurile ca fiind “o farsă”, afirmând că acestea reprezintă un “pretext fals” pentru a încerca să anexeze părți din Ucraina prin forță, încălcând dreptul internațional.

“Statele Unite nu vor recunoaște niciodată teritoriul ucrainean ca fiind altceva decât o parte a Ucrainei”, a declarat el.

Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat că Marea Britanie are dovezi că oficialii ruși au stabilit deja obiective pentru “participarea inventată a alegătorilor și ratele de aprobare pentru aceste referendumuri false”.

Cleverly a declarat că Rusia intenționează să oficializeze anexarea celor patru regiuni – Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie – până la sfârșitul lunii.

O sursă din Herson a declarat pentru BBC că nu a existat niciun efort public de încurajare a votului, în afară de un anunț al agenției ruse de știri potrivit căruia oamenii pot vota într-o clădire a portului, care a fost dezafectată timp de 10 ani.

O altă femeie din Kherson a declarat că a văzut “military înarmați” în fața clădirii în care părea să se desfășoare votul. Ea s-a prefăcut că și-a uitat pașaportul, pentru a nu fi nevoită să voteze.

Femeia a precizat că toți prietenii și familia ei erau împotriva referendumului. “Nu știm cum va fi viața noastră după acest referendum. Este foarte greu de înțeles ce vor să facă“, a spus ea.

Kievul spune că referendumurile nu vor schimba nimic, iar forțele sale vor continua să facă presiuni pentru a elibera toate teritoriile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *