Politică

Deputaţii nu s-au lăsat duşi la psihiatru. Uşa de la Parlament… naşte noi discordii în AIE

Vineri, şedinţa Parlamentului s-a desfăşurat în absenţa opoziţiei comuniste, care a boicotat lucrările Legislativului deja a treia săptămână, după cel de-al doilea tur al alegerilor locale. La începutul şedinţei, deputatul PL Valeriu Munteanu a solicitat includerea pe ordinea de zi a unui proiect de lege privind statutul mun. Chişinău – proiect care stipulează ca primarul general al capitalei să numească şefii de direcţii şi întreprinderi municipale. În prezent, această sarcină o are Consiliul municipal. Proiectul de lege a fost inclus pe ordinea de zi abia după ce, spre sfârşitul şedinţei, deputaţii s-au consultat în cadrul AIE. Acestea au durat circa o oră, după care proiectul a fost pus la vot, dar deja nu a beneficiat de susţinerea deputaţilor PLDM.

Preşedintele fracţiunii liberal-democrate, Valeriu Streleţ, a explicat neparticiparea colegilor săi la vot prin faptul că un alt proiect de hotărâre, propus de PLDM – privind accesul, ordinea şi securitatea în Parlament, şi care prevede ca toţi deputaţii să intre pe uşa principală în sala şedinţe a Legislativului – a fost a respins de Marian Lupu, pe motiv că acesta nu fusese examinat de comisii. În semn de protest, fracţiunea PLDM nu a susţinut examinarea proiectului liberalilor privind statutul mun. Chişinău, iar câţiva deputaţi au ieşit din sală. „Nu a fost niciun şantaj. Vom vota în prima lectură proiectul de lege privind autorităţile locale”, a declarat Streleţ. „Eu intru pe orice uşă. Important e ce facem aici. Îmi displace când ne gândim deja la covoare şi uşi…”, a comentat liderul PL, Mihai Ghimpu.

Tot vineri, deputaţii au aprobat componenţa nominală a Curţii de Conturi. Printre colegii lui Serafim Urechean vor fi Tudor Şoitu, Gheorghe Trocin, Valeriu Chiţan, Ion Sturzu şi Angela Pascaru. În absenţa autorilor, a fost examinat şi un proiect de lege înaintat de PCRM, care stabilea drept obligatorie examinarea la psihiatru a candidaţilor pentru funcţii publice. Cei 53 de deputaţi prezenţi au respins unanim această intenţie legislativă a comuniştilor. Discuţii ample a provocat şi proiectul de lege privind crearea Comisiei Principale de Etică. Noul organ va fi o autoritate publică autonomă şi independentă, care va efectua controlul declaraţiilor cu privire la venituri, proprietate şi interese personale ale demnitarilor de stat. Deputaţii au votat proiectul în prima lectură, cerând să se facă amendamente referitoare la procedura de alegere a membrilor şi schimbarea denumirii comisiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *