Moldova

Deputații propun reducerea numărului de membri în Consiliul Coordonator al Audiovizualului

 Propunerea a fost făcută în cadrul consultărilor publice pe marginea proiectului noului Cod al Audiovizualului, desfăşurate în Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a Parlamentului.

„Ne gândim că, poate, sunt suficienţi cinci membri, dar să fie pus accentul pe aparat. Am discutat cu mai mulţi experţi din Europa şi dânşii împărtăşesc ideea să fie mai puţini membri, dar aparatul să fie puternic pentru a face faţă tuturor rigorilor. În varianta comisiei de profil a rămas formula cu cinci membri, dar ei trebuie să fie aleşi de Parlament, preşedintele consiliului fiind ales prin majoritatea membrilor”, a menţionat Ion Bunduchi, expert media.

Totodată, preşedintele comisiei de profil, deputatul Vladimir Hotineanu, a menţionat că suntem în perioada formării noii alianţe de guvernare şi una din condiţii este depolitizarea instituţiilor statului, printre care şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului. „Dacă lăsăm această portiţă de partajare politică, nici prin noul cod nu vom obţine nimic”, a spus Hotineanu.

Ministrul educaţiei, Corina Fusu, a propus să se dea cărţile pe faţă, adică să se spună clar că membrii Consiliului sunt numiţi de partidele politice. „Este mai bine ca partidele să-şi asume deschis persoanele pe care le deleagă şi atunci o să ştim de ce s-a votat într-un mod sau altul”, a afirmat ministrul educaţiei.

Proiectul presupune şi modificarea denumirii autorităţii de reglementare, din Consiliul Coordonator al Audiovizualului în Consiliul Audiovizualului. Totodată, proiectul prevede că, dacă membrul Consiliului va lipsi la 7 şedinţe consecutive, va fi demis.

În cadrul dezbaterilor s-a pus în discuţie şi finanţarea instituţiei. Astfel, proiectul propune ca subvenţiile din partea statului să fie aprobate pentru cinci ani. „Proiectul propune ca în primii doi ani statul să acopere 60% din cheltuieli, în rest – 40%. Cealaltă parte a cheltuielilor să fie asigurate din taxele pentru licenţiere, pentru a oferi un plus de independenţă.

Sursa: IPN
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *