Descoperire ISTORICĂ la marginea unui drum de ţară din România
„Un prim lot, de 29 de monede din argint, a fost descoperit, în luna martie, de un detectorist, aşa cum îi numim noi, din Zalău, în zona numită ‘Între dealuri’, la marginea unui drum ce face legătura între localităţile Fetindia şi Meseşenii de Jos. Zona e situată mai aproape de hotarul satului Fetindia, iar monedele au fost găsite cu ajutorul unui detector de metale. Cel care le-a descoperit a procedat conform legii, respectiv le-a predat la primăria comunei Meseşenii de Jos, de unde au ajuns la Direcţia pentru Cultură. De acolo, vor fi date spre păstrare, cel mai probabil, muzeului din Zalău", a declarat vineri, pentru AGERPRES, şeful secţiei de arheologie din cadrul Muzeului Judeţean, Horea Pop.
Acesta a adăugat că în locul unde au fost găsite primele monede cercetările au fost continuate de către specialiştii muzeului, care au mai descoperit 39 de monede, din care cinci de bronz, iar restul din argint.
„Este vorba de un tezaur de monede din argint datând de la mijlocul secolului XVII până la mijlocul XVIII. Unele sunt găurite, deci au fost prinse într-o salbă. Specialiştii noştri lucrează acum la curăţarea şi identificarea monedelor, dar majoritatea par a fi monede din Imperiul Austro-Ungar", a adăugat Horea Pop.
Acesta a subliniat faptul că este vorba de piese fragile, deteriorate de condiţiile improprii în care au fost ţinute, dar şi de calitatea slabă a materialului din care au fost realizate.
Sursă: Agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!