Bună Dimineața

Despre Bălți și limba română

M-am convins că e de fapt un mit. Conform datelor recensământului din anul 2004, majoritatea locuitorilor municipiului Bălți sunt moldoveni – 52,4 la sută și români – 1,8 la sută, după cum s-au declarat aceștia. Dintre grupurile slave, cei mai mulți sunt ucraineni – 24 la sută și apoi urmează rușii – 19,2 la sută.

În timpul interacțiunii cu oamenii, primele replici ale bălțenilor erau în limba rusă, ca apoi să mi se răspundă în limba română, văzând că o vorbesc. Oamenii știu foarte bine limba, dar, probabil, s-a creat la ei un obicei să vorbească mai mult în rusă.

Ghidul din Bălți ne-a spus că, în oraș, cele mai multe licee sunt cu predare în limba română, iar cele în care orele se țin în limba rusă sunt tot mai puține, din cauza numărului mic de elevi. Motivul ar fi că populația își orientează copiii în licee cu predare în limba română, care ar prinde mai bine pentru viitorul lor. Acum în Bălți se pune problema ca acele licee de limbă rusă care au puțini elevi să fie comasate cu altele. Unii pedagogi ar putea rămâne fără serviciu. Nici acum, din cauza numărului insuficient de elevi, ei nu au ore destule pentru un salariu decent.

Datele recensământului din anul 2014 încă nu au fost făcute publice, dar cei cu care am vorbit în Bălți sunt siguri că ultimele cifre vor arăta o situați în care numărul vorbitorilor de limbă română va fi mult mai mare decât în 2004, când doar 41,23 la sută din respondenți au declarat că vorbesc limba română.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *