Politică

Detalii din dosarul penal pornit pe liderii „Renaștere”: Banii ajungeau din Rusia

Activitatea deputaților Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, vizați într-o cauză penală privind acceptarea cu bună știință a finanțării Partidului „Renaștere” din partea unui grup criminal organizat a fost documentată timp de mai multe luni de către reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA), Serviciului de Informații și Securitate (SIS), dar și de Centrul Național Anticorupție (CNA), astfel existând probe concludente cu privire la ilegalitățile comise de aceștia. Potrivit surselor Deschide.MD din cadrul Parlamentului, la baza cauzelor penale intentate pe numele lui Nesterovschi și Lozovan ar sta declarațiile depuse de mai mulți deputați socialiști care au fost ademeniți de foștii colegi să părăsească PSRM și să adere la Partidul „Renaștere”.

Mai exact, unii deputați socialiști au sesizat Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Procuratura Anticorupție (PA) în legătura cu faptul că sunt contactați de Alexandr Nesterovschi, dar și de alți foști colegi, și îndemnați să părăsească PSRM în schimbul unor sume de bani – acestea variind între 200-300 mii euro. La fel, parlamentarii au informat instituțiile statului și despre discuțiile purtate cu reprezentanții Partidului „Renaștere” ce țin de sursele de finanțare a formațiunii și planul de activitate al acesteia, scrie Deschide.md.

În acest sens, reprezentanții SIS, PA și CNA au dispus demararea unei operațiuni în vederea identificării și curmării tentativei de corupere a deputaților, precum și de finanțare ilegală a Partidului „Renaștere”. Ulterior, deputații PSRM, vizați în dosar, au lucrat sub acoperire și au reușit să acumuleze mai multe probe care confirmă cele incriminate lui Nesterovschi și Lozovan.

Au fost documentate și multiplele deplasări ale lui Nesterovschi la Tel Aviv pentru întrevedere cu Ilan Șor. Vizitele respective erau coordonate cu un alt deputat transfug, Vasile Bolea, care la fel primea indicații de la Șor.

Astfel, s-a constatat că Partidul „Renaștere” a fost finanțat prin intermediul lui Ilan Șor. Banii ajungeau din Federația Rusă, care a căzut de acord cu oligarhii fugari din Republica Moldova în vederea finanțării mai multor partide politice, inclusiv de orientare pro-europeană, în vederea participării la alegerile parlamentare din 2025. Scopul urmărit ar fi revenirea forțelor criminal-oligarhice în politică.

Conform datelor prezentate, doar pe parcursul ultimului an, gruparea criminală condusă de Ilan Șor a cheltuit 25 de milioane de euro. Jumătate din această sumă a fost documentată în cadrul dosarului penal pe finantarea ilegală a Partidului „ȘOR”, recent transmis în judecată.

În acest sens, SIS a desfășurat o operațiune prin implicarea mai multor investigatori sub acoperire în unele partide. Aceștia au reușit să documenteze întreaga schemă de finanțare din surse ilegale.

În cadrul documentării, instituțiile abilitate au atras atenția asupra faptului că securitatea procesului electoral în R. Moldova este în pericol, și asta pentru că Federația Rusă continuă să lanseze și să finanțeze partide politice din R. Moldova cu scopul de a curma vectorul european de dezvoltare a statului.

Vă amintim că joi, 21 septembrie, procurorul general interimar, Ion Munteanu, urmează să ceară ridicarea imunității parlamentare a doi deputați neafiliați. Este vorba de socialiștii transfugi, care reprezintă, la moment, Partidul „Renaștere”.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a confirmat informația Procuraturii Anticorupție (PA), precum că mai mulți deputați ar putea rămâne fără imunitate parlamentară. El a anunțat că în adresa Parlamentului a parvenit pe 21 septembrie mai multe cereri din partea procurorilor prin care se solicită ridicarea imunității parlamentare a deputaților Irina Lozavan și Alexandr Nesterovschi.

De asemenea, joi, oamenii legii au desfășurat percheziții la domiciliul președintei partidului „Renaștere”, un satelit al fostului partid „Șor”, Natalia Parasca.

„Astăzi se desfășoară o campanie represivă împotriva noastră – împotriva opoziției. La domiciliu Nataliei Parasca, liderului Partidului ”Renaștere”, și a altor activiști sunt organizate percheziții”, se arată într-un comunicat al partidului, care acuză guvernarea de „persecutarea oricăror forțe alternative”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *