Social

Deținătorii de patentă vor primi compensații de până la 10 mii de lei pentru tranziția la activitatea independentă

Deținătorii de patentă vor putea beneficia de un suport în valoare de până la 10 mii de lei (500 de euro) din partea statului pentru compensarea cheltuielilor de tranziție la activitatea independentă. Cererile pentru obținerea compensațiilor vor putea fi depuse începând cu 1 iulie și până la 30 august, transmite MOLDPRES.

Din acești bani, deținătorii de patentă își vor putea procura aparate de casă, care vor fi obligatorii odată cu trecerea la o nouă formă de activitate, și vor putea achiziționa tot de ce au nevoie pentru amenajarea locului de desfășurare a activității.

„Când treci de la patentă la activitatea independentă, cheltuielile îți sunt compensate. Guvernul Republicii Moldova susține comercianții, compensând costurile de achiziție a aparatului de casă și control, dar și alte investiții pentru reutilarea locului de muncă, în sumă de până la 10.000 de lei, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA)”, a anunțat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Lidia Cherdivară, șef de Direcție din cadrul ODA, a declarat că cererile pentru solicitarea compensațiilor pot fi depuse online, pe pagina www.oda.md, sau la subdiviziunile teritoriale ale Serviciului Fiscal de Stat (SFS). Compensația se va efectua în termen de 30 de zile de la acceptarea cererii. Mărimea acesteia va fi de până la 10 mii de lei și va fi stabilită în baza actelor confirmative depuse de solicitanți.

De compensații vor putea beneficia persoanele care până la data de 31 decembrie 2022 erau deținători de patentă și care s-au înregistrat ulterior la SFS în calitate de persoane fizice ce desfășoară activități independente. Compensațiile se acordă pentru cheltuielile suportate începând cu 1 ianuarie 2023.

Din 1 iulie 2023, activitatea de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri, pavilioane și din autovehicule, precum și comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone nu va mai fi admisă în baza patentei. Pentru a-și continua activitatea comercială, contribuabilii pot trece la un regim fiscal simplificat – activitatea independentă sau să se înregistreze într-o altă formă organizatorico-juridică.

Mai mulți deținători de patentă nu sunt de acord cu reforma propusă de autorități și au organizat anterior proteste, fiind nemulțumiți în special de obligativitatea de a deține un aparat de casă și control. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *