DezamÄgirile unui neica-nimeni
Chiar Ĺi dacÄ nu ajunsesem sÄ-i acuz în mod direct de lipsÄ de patriotism, oricum, lÄsam sÄ se înĹŁeleagÄ cÄ plecarea lor ar fi o manifestare a laĹitÄĹŁii. Plecând, aceĹtia renunĹŁau sÄ mai lupte. Plecând, aceĹtia pÄrÄseau baricadele Ĺi ne puneau pe noi, cei care rÄmâneam acasÄ, într-o situaĹŁie Ĺi mai dificilÄ, neavând pe umÄrul cui sÄ ne sprijinim. Or, lupta era foarte durÄ Ĺi fiecare camarad conta. Peste toate, mai era Ĺi o luptÄ nobilÄ pentru schimbarea la faĹŁÄ a societÄĹŁii basarabene. Ei bine, aĹa gândeam eu pânÄ în 2009, când am scris Oamenii numÄnui, o piesÄ în care am vorbit despre moldovenii plecaĹŁi în Italia. În ultimul timp însÄ, muĹtele îndoielilor au început sÄ mÄ asalteze din toate pÄrĹŁile. MÄ îndoiesc tot mai mult Ĺi mai mult cÄ aĹ fi avut atunci dreptate, Ĺi iatÄ de ce.
În primul rând, fiindcÄ am început Ĺi eu sÄ cunosc din interior partea mai întunecatÄ a realitÄĹŁii basarabene, dupÄ ce mi-am schimbat câteva locuri de muncÄ. Nu existÄ nimic mai dificil în R. Moldova decât sÄ-ĹŁi gÄseĹti o slujbÄ. E, poate, unul dintre cele mai complicate Ĺi mai groaznice lucruri pe care le poĹŁi trÄi în ĹŁara asta. DacÄ rÄmâi fÄrÄ serviciu, dai de dracu`, nu altceva. Ĺi apoi, infernul nu se terminÄ aici. SÄ zicem cÄ ĹŁi-ai gÄsit un job, nu mai conteazÄ cât de bine e plÄtit, buba e în altÄ parte. Marea problemÄ a foarte multor joburi basarabene sunt Ĺefii. Cu unele excepĹŁii, fireĹte, cum e doamna Kulikovski sau Gheorghe Erizanu, care sunt niĹte Ĺefi extraordinari, dar despre excepĹŁii o sÄ vorbesc cu o altÄ ocazie. Ei bine, cei mai mulĹŁi dintre Ĺefii basarabeni sunt niĹte zbiri, sunt intoleranĹŁi, nu acceptÄ ca subalternul lor sÄ aibÄ un alt punct de vedere, nu acceptÄ libertatea de exprimare, sunt despotici, îi înjurÄ Ĺi îi umilesc, îi porcÄiesc, strigÄ la ei Ĺi îĹi plÄtesc angajaĹŁii cu salarii de mizerie, chiar dacÄ ei înĹiĹi se scaldÄ în bani.
O vreme, am trÄit cu convingerea cÄ Ästa e portretul perfect al Ĺefului comunist, dar, dupÄ ce am schimbat câteva joburi, am ajuns la concluzia, spre marea mea stupoare, cÄ aceste trÄsÄturi le sunt caracteristice Ĺi multor Ĺefi cu vederi democratice Ĺi proeuropene. Cei din urmÄ nu se deosebesc prea mult de nacealnicii comuniĹti, ambii sunt o apÄ. Ce naiv am fost când am crezut cÄ numai comuniĹtii pot fi tiranici Ĺi intransigenĹŁi. Da de unde? Asemenea nÄravuri au Ĺi unii Ĺefi democraĹŁi Ĺi atunci te întrebi: oare nu Ĺi din cauza Ĺefilor Ĺi a felului în care sunt trataĹŁi pleacÄ oamenii din ĹŁara asta?
Aceasta pe de o parte, iar pe de altÄ parte, oare ce le rÄmâne sÄ facÄ profesorilor care au rÄmas fÄrÄ un loc de muncÄ, dupÄ ce au fost închise Ĺcolile unde lucrau? Nimic altceva, decât sÄ plece. Cel puĹŁin, calea asta a ales-o una dintre veriĹoarele mele care a fost profesoarÄ la o ĹcoalÄ de la ĹŁarÄ.
De douÄ decenii încoace, toatÄ lumea aĹteaptÄ o schimbare. Ĺi asta întârzie sÄ se întâmple. Întârzie sÄ se întâmple chiar Ĺi dupÄ revoluĹŁia din aprilie. Ĺi atunci ce-i mai rÄmâne omului de fÄcut: fie o nouÄ revoluĹŁie, fie sÄ plece dracului din ĹŁara asta?
Eu nu Ĺtiu dacÄ mai existÄ o a treia soluĹŁie. De aia, sunt foarte dezamÄgit. Dar cine sunt eu ca pÄrerea mea sÄ conteze? Un neica-nimeni. Un neica-nimeni dezamÄgit.
FiČi la curent cu ultimele noutÄČi. UrmÄreČte TIMPUL pe Google News Či Telegram!