Social

Directorul SIS: „Rusia are foarte mulți agenți de influență în R. Moldova. Sunt persoane din sectorul socio-politic ce încearcă să influențeze opinia publică prin falsuri și manipulări”

Războiul rus din Ucraina rămâne principalul risc la adresa securității Republicii Moldova, care înfruntă în această perioadă un război hibrid desfășurat de Rusia prin intermediul agenților de influență pe care îi are aici, a declarat directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, într-un interviu pentru Radio Chișinău, transmite Ziarul Național.

„Războiul rămâne principalul risc, pentru că este un război convențional, cu arme, cu rachete, muniții care zboară și, din păcate, cad și pe teritoriul R. Moldova și acest lucru este în afara controlului nostru. Atunci când unele rachete cad și explodează pe teritoriul nostru sau doar tranzitează, este o responsabilitate doar într-un singur punct – cel al Federației Ruse, pentru că a inițiat războiul și e vinovată de acest lucru. Războiul rămâne, din păcate, unul dintre principalele riscuri la adresa securității. Or, războiul are și niște efecte colaterale: aspectul economic, energetic, social, inclusiv socio-politic. Noi vedem riscurile acestui război, materializate”, a declarat Musteață.

Sistemul energetic al Republicii Moldova este unul dintre cele mai vulnerabile în actualul context regional.

„Sectorul energetic este unul din cele mai vulnerabile la momentul actual. Din cauza războiului convențional, avem efectele secundare asupra infrastructurii energetice și a noastră, și a Ucrainei. Se fac foarte multe eforturi pentru a preveni ca republica să rămână în întuneric, dar ca risc el rămâne. Trebuie să ne dăm seama foarte clar de unde vine acest pericol – din cauza acelor rachete rusești care zboară și cad în Ucraina asupra infrastructurii critice”, a conchis șeful serviciului de inteligență.

Potrivit șefului de la SIS, războiul hibrid a crescut în intensitate, iar agenții de influență ai Moscovei s-au activizat.

„Războiul hibrid, pe care noi îl simțim din plin, și noi ca Serviciu, vedem că intensitatea lui a crescut foarte mult, pe mai multe paliere, pornind de la cel informațional, unul extraordinar de agresiv și pe larg utilizat: manipulare, falsuri cu o intensitate foarte mare. În același timp, activizarea a ceea ce numim noi agenți de influență. Sunt persoane din sectorul socio-politic care încearcă să influențeze opinia publică prin utilizarea acelor falsuri și manipulări. Din ceea ce cunoaștem și știm, deja vedem cum toate lucrurile sunt coordonate dintr-un singur centru, de la Moscova. Atunci când toate aceste lucruri sunt coordonate dintr-un singur centru, ne dăm seama că este un război hibrid dus pe teritoriul R. Moldova. Prin urmare, Federația Rusă nu are nevoie de un război convențional aici. Are foarte mulți agenți de influență, din păcate, pe care noi, o bună parte îi cunoaștem și lucrăm în vederea prevenirii și contracarării acestor riscuri pe teritoriul nostru”, a mai menționat Alexandru Musteață în interviul său.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Sint securisti in guvernul si parlamentul rep. Moldova care isi fac aportul in folosul Moscovei, stiti bine doar cine sint, cine va impedica sa-i puneti la duba, din pricina lor populatia Moldovei sufera. Ori organele, justitia nu-s apte de a apara cetatenii si valorile acestei tari. pina nu scoatem ciuma si cancerul bolsevic din tara nu vedem noi lumina…

  2. La zid „cârtițele” ! Rușii ne vor doar piață de forță de muncă ieftină și piață de desfacere a produselor lor. Nu cumva încă cineva din vecini să trăiască normal și să se vadă ce mizerie de țară este Rusia !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *