Actualitate

DOC/ Alaiba vrea să reintroducă în legislație ceea ce PSRM a anulat: Importatorii de mașini cu motor hibrid ar putea beneficia de o taxă de reducere

Potrivit lui Alaiba, proiectul înregistrat de către el în Parlament mai prevede totodată și o majorare a taxelor la importul mașinilor cu motoare diesel, care sunt cele mai poluante pentru mediul ambiant, potrivit realitatea.md.

„Doi ani în urmă, socialiștii au anulat reducerea de 50% la motoarele hibrid. Săptămâna trecută am înregistrat un proiect de lege care să revină la situația de până în 2020. Pentru că trebuie să promovăm motoare mai ecologice, să încurajăm achiziția de automobile mai ecologice, fapt care va contribui la scăderea poluării aerului și mediului înconjurător, datorită diminuării emisiei în atmosferă a dioxidului de carbon (CO2).

În același proiect, am propus creșterea taxei pentru motoarele diesel, care este cel mai poluant tip de carburant. Știm că în UE motoarele diesel nu vor mai fi produse după anul 2025, iar vânzarea lor va fi interzisă după 2029. Dacă nu le descurajăm de pe acum, aceste mașini vor lua destinația spre țări ca a noastră. Dacă nu acționăm acum, toată Europa va trece pe electric, iar noi vom continua să poluăm și în 2045”, a argumentat Alaiba inițiativa legislativă.

Vă amintim că, în luna decembrie a anului 2019, deputații au modificat Codul Fiscal prin anularea reducerii de 50% la importul mașinilor de tip hibrid.

Modificările au fost susținute la inițiativa deputaților socialiști, deși a fost semnată și o petiție publică. Deputații de pe atunci ai Blocului ACUM, Liviu Vovc și Lilian Carp, susțineau că modificarea respectivă ar fi fost efectuată în beneficiul consilierului municipal PSRM din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, Vasile Chirtoca, care este și președinte al „DAAC Hermes” SA, cea mai mare companie specializată în importul mașinilor în țară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *