Politică

Ion Tăbârță: Scopul Rusiei este ca la Chișinău următoarea guvernare să fie una loială

„Faptul că Federația Rusă a fost la un pas să deturneze procesul electoral sau rezultatul votului anul trecut trebuie să dea de gândit autorităților moldovenești, instituțiilor statului, ca să facă tot posibilul ca să securizeze acest vot, să se limiteze la maximum interferențele Federației Ruse în procesul politic din statul nostru. Cu certitudine, Federația Rusă va interveni în procesul electoral din R.Moldova, cum a făcut-o tot timpul. Scopul Rusiei este ca la Chișinău următoarea guvernare să fie una loială. Moscova își dorește în așa mod să oprească procesul de integrare a R.Moldova, care s-a intensificat în ultimii trei ani”, spune într-un interviu pentru RFI, comentatorul moldovean, Ion Tăbârță.

În R.Moldova, a început, luni, perioada electorală pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie și va dura până în ziua în care rezultatele scrutinului vor fi confirmate de Curtea Constituțională. Începând cu 20 iulie, pot fi înregistrați candidații în cursă, iar din 29 august începe campania electorală pentru parlamentare.

„De fapt, noi suntem deja în campanie electorală. Unele partide sunt deja de ceva vreme, doar că este o campanie electorală camuflată sub forma activității de partid sau este o campanie electorală neoficială. Deocamdată nu avem aceste bannere, nu avem aceste slogane și partidele nu spun acum că pe 28 septembrie votați-ne pe noi”, spune Ion Tăbârță.

Potrivit comentatorului moldovean, Federația Rusă va interveni în procesul electoral din Moldova, cum a făcut-o tot timpul.

„Scopul Federației Ruse este ca la Chișinău următoarea guvernare să fie una loială Rusiei care dorește în așa mod să oprească procesul de integrare a Republicii Moldova, care s-a intensificat în ultimii trei ani și va face tot posibilul. Până acum, Federația Rusă a testat. Mă refer la ultimele scrutine electorale din R.Moldova, începând cu alegerea bașcanului UTA Găgăuzia, dar și la alegerile locale din 2023, la referendum. Implicațiile Federației Ruse sunt diverse, de la dezinformare și propagandă până la coruperea directă a electoratului. Faptul că Federația Rusă a fost la un pas să deturneze procesul electoral sau rezultatul votului de anul trecut trebuie să dea de gândit autorităților moldovenești, instituțiilor statului, ca să facă tot posibilul ca să securizeze acest vot, să se limiteze la maximum interferențele Federației Ruse în procesul politic din statul nostru”.

Ion Tăbârță susține că instituțiilor statului, la alegerile din 2024, nu le-a reușit pe deplin să contracareze interferențele rusești.

„Anul trecut am văzut ce a făcut rețeaua Șor la referendum, în turul I al alegerilor prezidențiale. Nu cred că de coruperea masivă a electoratului este de vină doar Procuratura Anticorupție sau șefa acestei instituții. Dacă s-o spunem pe șleau, de fapt cred că plecarea doamnei Dragalin sau mai exact nemulțumirile care au fost din partea guvernării față de dumneaei, care până la urmă i-a și cauzat plecarea, erau legate anume de această corupție politică și că s-a permis crearea acestei rețele Șor. Dar aici trebuia să fie o implicare mai largă a mai multor instituții, nu doar a unei instituții sau persoane în frunte unei instituții. Vreau să cred că instituțiile statului au tras concluzii din ceea ce s-a întâmplat la referendum, în turul întâi al alegerilor prezidențiale și vor reuși, de data aceasta să nu permită aceste interferențe ale Federației Ruse. Cu toate că, cu siguranță, vom avea un proces de corupere electorală, fie că modul în care vor fi implicați banii murdari în aceste alegeri, fie că prin coruperea electoratului, fie că partidele vor fi finanțate”.

„Mai nou sunt estimări că această criză economică, socială care se adâncește în regiunea transnistreană tot ar fi provocată intenționat de Federația Rusă ca să influențeze alegerile din Republica Moldova. Deja de ceva timp se vorbește că așa-numitul dosar moldovenesc la Kremlin nu mai este curat de Dmitri Kozak, un personaj foarte cunoscut, dar totuși un personaj care acționa în anumite limite convenționale. Dar în locul lui, de la începutul anului a venit Serghei Kirienko care nu păstrează niciun fel de rigori și este un politician în acțiuni cinice doar în a-și atinge rezultatul”.

În acest context, la ce să ne așteptăm, l-am întrebat pe politologul de la Chișinău?

„Ne putem aștepta la surprize neplăcute, să spunem așa. Cu certitudine va fi o campanie electorală complicată. Instituțiile statului vor fi permanent sub presiune. Acum vom vedea cum actualul partid de guvernământ european, cum alte partide pro-europene vor ști să comunice cu electoratul pentru că marea problemă la referendum și la alegerile prezidențiale a fost că nu prea s-a comunicat adecvat cu cetățenii. Pentru ca mesajele să ajungă la ei, este nevoie de o maturitate a forțelor politice pro-europene. Trebuie să lase anumite ambiții personale sau înguste de partid, de grup într-o parte. Ele ar trebui să-și maximizeze scorul electoral”.

Tototată, expertul de la Chișinău afirmă că Federația Rusă încearcă să plaseze actorii politici din Republica Moldova în trei grupuri.

„Avem primul grup, așa-numitul grup hard. Aici este blocul „Victorie” a lui Șor care susține unirea cu Rusia. Este a doilea grup – socialiștii lui Dodon, comuniștii. Acolo au fost distribuite personaje politice afiliate lui Șor, Vasile Tarlev și Irina Vlah. Acest grup acționează sub forma echilibristică geopolitice a neutralității, care ne spune că noi trebuie să pretindem și cu Estul și cu Vestul, sau să avem relații bune și cu Estul și cu Vestul. De fapt, asta nu înseamnă altceva decât acționarea vectorială geopolitică a Republicii Moldova dinspre Vest spre Est. Și totodată mai avem al treilea grup – aici este centrul politic care se declară pro-european, dar pentru neutralitate, pentru relații bune și cu Federația Rusă, deși integrarea europeană este scopul acestui grup, desigur, ne referim la Blocul ”Alternativa” al lui Ion Ceban”.

Trebuie spus că, recent, primarul Chișinăului a fost interzis în România, dar și în întreg spațiul Schengen, pentru o perioadă de cinci ani, ”din motive ce țin de considerente de siguranță națională”.

„Cu siguranță acesta a fost o lovitură dureroasă pentru Ion Ceban. Urmează să vedem din punct de vedere politic care vor fi consecințele acestei decizii – va duce la creșterea ratingului lui sau la scădere. Mai degrabă, el a fost afectat din punct de vedere a electoratului de centru sau de centru-dreapta. Dar explicația lui Ion Ceban este foarte simplă – că aceasta este o comandă sau o rugăminte personală a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, către Nicușor Dan, președintele României și acesta nu a putut refuza, pentru că în așa mod i-a mulțumit pentru implicarea Moldova în procesul electoral din România și e o narațiune clar că vine pe filieră dinspre Federația Rusă”.

„Însă pro-europenismul lui Ion Ceban a fost lovit serios, pentru că la noi un anumit tip de electorat de centru moderat începea să se orienteze către Ion Ceban. Faptul că mai întâi s-a aliniat cu Mark Tkaciuk ori acum avem și această lovitură din partea Uniunii Europene desigur îi va crea anumite probleme de imagine. Tot timpul s-a plasat ca un politician care, deși mai criticat aici că ar fi pro-rus, a fost acceptat anterior de politicieni din România de la guvernare”, conchide la RFI, comentatorul moldovean, Ion Tăbârță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *