Finanţe

(DOC) De ce FUG acţionarii de la Moldova-Agroindbank?

Cea mai mare bancă comercială din ţară, «Moldova-Agroindbank», a anunţat că a fost ţinta unui atac de tip raider. Cei mai mulţi deponenţi au o idee foarte vagă despre ce mâncare de peşte e aceasta. Dacă ţinem seama de conjunctura în care banca a făcut declaraţiile – lipsa unui guvern funcţional şi posibila dizolvare a parlamentului, adică un colaps total al puterii – acestea au incubat o doză suplimentară de psihoză în conştiinţa publică.

Dacă e să credem nu literei, ci spiritului mesajelor trimise de «Agroindbank» societăţii, asupra acţionarilor mai că nu s-au năpustit ziua-n amiaza mare indivizi cu cagule pe cap, le-au smuls pachetele de acţiuni şi le-au băgat în propriile buzunare. În orice caz, anume cu o astfel de impresie rămâi după ce afli că MAIB cheamă Banca Naţională să-i lipsească pe noii deţinători de pachete de acţiuni de dreptul de vot, de dreptul de a convoca şi desfăşura adunarea generală a acţionarilor, de a introduce în ordinea de zi anumite chestiuni, de a-şi înainta reprezentanţii în consiliul de administraţie, în organul executiv şi în comisia de cenzori a băncii, precum şi de dreptul de a încasa dividende.
Pe de altă parte, Comisia Naţională pentru Piaţa Financiară afirmă că tranzacţiile au fost încheiate în mod legal. Foştii proprietari, care deţineau împreună circa 28 la sută din acţiunile băncii, au comunicat comisiei că şi le-au vândut de bună voie şi nesiliţi de nimeni.

„Am primit confirmare de la patru din cinci acţionari că înstrăinarea acţiunilor a fost un fapt benevol. Nu am primit deocamdată confirmarea de la un acţionar. Aşteptăm”, citează Kommersant.md un comunicat al comisiei. Surse de la CNPF au precizat că au primit o reclamaţie de la MAIB şi, în legătură cu aceasta, prima tranzacţie a fost blocată, însă ulterior, în lipsa unor temeiuri, au deblocat-o… Pachetele de acţiuni de la MAIB au fost vândute către cinci-şase persoane juridice. Şi doar una dintre acestea este înregistrată într-o zonă off-shore – în Cipru. Celelalte companii sunt din Marea Britanie şi una dintr-o ţară baltică”.

Foştii acţionari – Factor Banka (Slovenia), Venture Holding (Olanda), Adriatic Fund (Olanda), societăţile Druga şi Logar Milena – au intrat în posesia pachetelor acum şapte ani, când MAIB a fost părăsită de BERD şi Western NIS Interprise Fund. Dar, de fapt, de ce a plecat de la MAIB Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare?

Aceasta e o întrebare-cheie. Oamenii care cunosc situaţia de la «Moldova-Agroindbank» nu doar din auzite rămân cu impresia că preşedintele acesteia, Natalia Vrabie, niciodată nu a trăit în pace cu acţionarii, urmărindu-le orice pas, şi îi pedepsea aspru de fiecare dată când apărea riscul de a pierde frâiele conducerii. Dar nici aceasta nu e principala cauză de „divorţ”. Acţionarii plecau singuri când înţelegeau că pentru Vrabie toate mijloacele sunt bune în goană după venituri, care nu întotdeauna sunt legale. Banca cu cea mai mare autoritate din ţară, de fapt, navighează sub pavilion pirateresc!

Precum a mai relatat gazeta noastră, în prima jumătate a anului 2012, „Moldova-Agroindbank” a deschis conturi ilegale unor persoane juridice de suma totală de aproximativ 100 de milioane de lei. Intrând prin corupţie în cârdăşie cu organele fiscale, banca a scăpat cu o amendă de 100 de mii de lei în loc de cele 30 de milioane cuvenite potrivit legii. Acum, această afacere frauduloasă este cercetată în cadrul unui dosar penal.

Natalia Vrabie a inventat schema piraterească în complicitate cu consiliul de administraţie şi cu consiliul de observatori de la „Moldova-Agroindbank”. „Maşina de spălat bani” a fost creată sub acoperirea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, un partener solid al MAIB. În consecinţă, contribuabilii au devenit victime ale titularilor conturilor ilegale, care şi-au câştigat capitalurile în economia subterană, apoi cei care au spălat bani împreună cu banca nu au achitat impozitele a doua oară, iar a treia oară banca s-a eschivat de la plata amenzii de 30 de milioane de lei. Victime ale escrocheriei puse la cale de Natalia Vrabie au devenit şi deţinători de acţiuni cinstiţi, care nu doresc să câştige bani pe căi ilicite, nu vor să participe la afacerile murdare ale bancherului.

Nu oare de aceea unii acţionari, care ţin la reputaţia lor, caută să se debaraseze de pachetele lor fără a dezvălui adevăratele motive? Actuala conducere a băncii riscă să piardă puterea – noii acţionari vor alege alt consiliu de administraţie, preşedintele consiliului, îşi va pierde fotoliul şi Natalia Vrabie.

Despre caracterul relaţiilor dintre preşedintele băncii şi acţionari vorbeşte şi faptul că Vrabie de fapt ticluieşte denunţuri împotriva posesorilor de pachete de acţiuni. Nu poţi numi altfel decât delaţiune scrisoarea adresată pe 12 aprilie Guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţan. Iată textul acesteia.

Aşadar, acţionarii părăsesc banca cu care urmează să se lămurească organele de drept, iar noii acţionari doresc, bineînţeles, să se lămurească ei înşişi în ce mod câştigă banca dividendele. Deponenţii de rând nu riscă nimic în acest caz. În schimb, Vrabie riscă să piardă puterea şi toate privilegiile legate de aceasta. Dar e vorba de mari privilegii.

Deşi averea familiei Vrabie era evaluată nu chiar demult la 80 de milioane de lei, lăcomia preşedintelui băncii nu are limite. Recent, presa relata precum că, potrivit contractului încheiat cu Vrabie, banca trebuie să-i achite cheltuielile legate de concediile de vară şi de iarnă, indiferent de fanteziile estivale sau iernatice care i-ar trece cucoanei prin cap, precum şi cheltuielile de tratament şi pentru proceduri cosmetice etc., etc. Iar în cazul în care va fi eliberată din funcţie, banca va fi nevoită să-i achite Nataliei Vrabie compensaţii de vreo zece milioane. Şi toate astea drept recompensă pentru că preşedintele MAIB clatină luntrea bancară, încercând răbdarea organelor de drept cu diferite scheme ilegale. Pentru ce vă trebuiesc atât de mulţi bani, doamnă „bancher al anului”? Doar familia dumneavoastră şi aşa face parte din ratingul celor mai bogaţi acţionari din Moldova, în care ocupă locul trei, devansând familia Voronin?

Sursa: Hotnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *