Justiție

DOC. Ministerul Justiției, obligat să îi achite Domnicăi Manole prejudicii de 800 de mii de lei

Ministerul Justiției urmează să îi achite fostei magistrate Domnica Manole, în prezent președinta Curții Constituționale, prejudicii de 800 de mii de lei, după ce a fost judecată pentru pronunțarea unei hotărâri care ar fi fost contrare legii, în „dosarul referendumului”. Decizia a fost pronunțată miercuri, 8 februarie, de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, de magistratul Petru Harmaniuc.

În acest dosar, ex-judecătoarea a fost achitată 3 ani mai târziu, după ce procurorul de caz, Eugen Rurac, acum șef de secție la Centrul Național Anticorupție (CNA), a renunțat la acuzațiile penale, transmite TV8.

În instanță, Domnica Manole, prin intermediul avocatei Angela Popil, a solicitat un prejudiciu moral estimat la suma de un milion de lei „cauzat prin acțiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, procuraturii și instanțelor de judecată, materializate în tragere ilegală la răspundere penală”.

De asemenea, Manole a cerut compensarea cheltuielilor de asistență juridică suportate la examinarea cauzei civile, în mărime de 5 000 lei. Instanța a dispus încasarea în beneficiul Domnicăi Manole, din contul bugetului de stat, prin intermediul Ministerului Justiției, a sumei de 4500 de lei cheltuieli de judecată.

Hotărârea primei instanțe poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile. 

Am încercat să obținem un comentariu de la ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, însă acesta are telefonul deconectat. Nici purtătoarea de cuvânt a MJ nu ne-a oferit o declarație.

 

Fosta judecătoare s-a pomenit cu un dosar penal în vara anului 2016, după ce, puțin mai devreme, a obligat Comisia Electorala Centrală să organizeze un referendum republican, inițiat de Platforma DA. Ea a fost învinuită de pronunțarea intenționată a unei decizii ilegale. Un an mai târziu, magistrata a fost demisă din funcție în baza unui aviz eliberat de Serviciul de Informații și Securitate. Dosarul privind excluderea ei din sistem a ajuns la Curtea Europeană pentru Drepturile omului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *