Documente desecretizate despre masacrul de la Katîn
"Aceste documente au fost declasificate în septembrie 1992 şi, la ordinul preşedintelui rus Boris Elţin, copiile au fost transmise părţii poloneze", se arată într-un comunicat al arhivelor ruse.
Organizaţia non-guvernamentală rusă Memorial, care face demersuri pentru a avea acces la documente clasificate în continuare, a salutat decizia publicării pe Internet, subliniind că este vorba despre un act simbolic.
"Este important, dar înainte de toate simbolic. Publicarea acestora pe un site oficial rus este un semnal pozitiv şi un motiv de bucurie", a afirmat un membru al organizaţiei „Memorial”, Ian Racinski.
"Aceste documente sunt binecunoscute şi de mult timp, dar problema nu este soluţionată deoarece există volume privind ancheta de la Katîn care rămân secretizate", a precizat el.
Textele, publicate pe Internet, erau accesibile "în sălile de lectură" şi „nerestricţionate" vizitatorilor arhivelor socio-politice ruse, a declarat directorul instituţiei, Oleg Naumov.
Directorul Arhivelor federale ruse, Andrei Artizov, a afirmat că aceste documente au fost publicate pentru a-i reduce la tăcere pe cei care neagă implicarea sovietică.
"Unii susţin că masacrul de la Katîn este un fals, că documentele (care dovedesc existenţa acestuia) sunt false, din acest motiv a fost luată decizia publicării pe Internet a variantei electronice a (documentelor) originale", a declarat el.
Problema masacrării a mii de ofiţeri polonezi, în special la Katin, afectează negativ de mai mulţi ani relaţiile dintre Rusia şi Polonia.
Arhivele de stat ruse au publicat miercuri, la ordinul preşedintelui Dmitri Medvedev, pentru prima oară în Rusia, o serie de documente privind masacrul de la Katin al ofiţerilor polonezi în 1940, comis de poliţia politică a lui Stalin, NKVD.
Sursa: mediafax
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!