Politică

Dodon insistă pe neutralitatea Republicii Moldova, dar cu armata Moscovei pe teritoriul Moldovei. Socialistul a sărit ca ars, după ce premierul Recean a spus că prioritatea sa este DEMILITARIZAREA Transnistriei: „O să înceapă un război în Transnistria?”

Socialistul Dodon insistă pe neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, dar este împotriva demilitarizării Transnistriei, acolo unde staționează trupele rusești. Dodon a făcut această declarație, după ce prim-ministrul Dorin Recean a menționat vineri seara, în cadrul unei emisiuni, că printre prioritățile sale este demilitarizarea raioanelor de est ale Republicii Moldova.

„În ultimul timp sunt tot mai multe declarații din partea conducerii de vârf a republicii despre neutralitate și despre o posibilă aderare la NATO. Aceste lucruri provoacă îngrijorări enorme din partea cetățenilor R. Moldova. Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că prioritatea nr. 1 a sa este demilitarizarea Transnistriei. Interesant, cum vrea să facă lucrul acesta. O să înceapă un război în Transnistria? Este foarte periculos. Cetățenii R. Moldova vor pace, vor liniște și vor ca neutralitatea să fie asigurată. De aceea, eu sunt categoric împotriva aderării la NATO sau începerii destabilizărilor în Transnistria”, a declarat astăzi Dodon, transmite Ziarul Național.

De partea cealaltă, Dorin Recean a subliniat că toată societate trebuie să se clarifice ce presupune să fii stat neutru. În opinia sa, R. Moldova nu este un stat neutru în acest moment, deoarece pe teritoriul nostru staționează armata rusă.

„Noi mai întâi ar trebui, împreună cu toată societatea, să ne clarificăm ce înseamnă această neutralitate. Neutralitatea trebuia să rezolve o problemă fundamentală – demilitarizarea Transnistriei. Noi ne-am asumat această neutralitate, am introdus-o în Constituție, iar armata rusească este și astăzi în Transnistria. Deci, neutralitatea este un instrument de politică externă. Neutralitatea nu te poate apăra, atunci când ești agresat. Neutralitatea înseamnă ca toți actorii, în raport cu care te-ai declarat neutru, să respecte această neutralitate.

Ce se întâmplă atunci când ești agresat? Neutralitatea nu te mai ajută. Te ajută capacitatea de a te apăra. Sunt țări neutre ca Austria și Elveția, dar aceste state își consolidează capacitățile de apărare și chiar ajută și alte țări. Nu trebuie să confundăm neutralitatea cu această capacitate de apărare. Și nu trebuie să ignorăm faptul că există pericole reale de escaladare. Fie că e vorba de operațiuni militare, fie operațiuni hibride în R. Moldova”, a punctat Dorin Recean.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Dondowne, cu câți arginți ești răsplătit de putler ?
    Sau faci asta pe gratis ?
    ”…Cine-au îndrăgit străinii,
    Mâncă-i-ar inima câinii,
    Mânca-i-ar casa pustia,
    Şi neamul nemernicia! ”

    M.Eminescu.

  2. Dodon, nu ma-i grohai! Locul tau la puscarie! Aliatul Mongoloizilor si alcoollizatilor plin de sida si alte boli venerice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *