TÂRÂŞENII comuniste

Domnia Gogosarului

Astazi, multi psihologi si chiar psihiatri de marca isi rod fruntile cu degetul aratator ghicind in mod stiintific: cum de s-a putut ca un fost brutar sa ajunga ditamai ciomagar in grad de general. Iata ca s-a putut. Vreun istoric literar ar putea sa ne invoce negruzziana formula „cu iaurt si gogosele/ te facusi vornic misele”.

Nu incape nicio indoiala ca pe timpurile hruscioviene si posthruscioviene, cand Uniunea Sovietica era o necuprinsa papusoiste, iar in basarabeana „ciuca-buca” „faceau mamaliga cat nuca si-o pazeau doisprezece cu maciuca”, cine avea in mana painea, avea si cutitul. Cu alte cuvinte, seful brutariei de la Dubasari putea sa-si taie lesne si o feliuta din carnatul puterii.

Feliuta ar fi fost prea mica pentru ambitiile indaratnicului brutar cu apucaturi de carnatar. Si atunci ii zambeste norocul reflectat de chelia lui Lenin de pe biletul de partid. Ilici ii face smecher din ochi si il indruma parinteste: „Nu gogoase de faina trebuie sa coci, mai Valoghica, ci gogosi. Norodul nu se tine numai cu paine, nici numai cu opiu de-al popilor. Daca vrei sa te aleaga in posturile cele mai inalte, pe norod trebuie sa-l indopi cu gogosi, cu minciuni, adica…”.

Si iata-l pe Vladimirul Moldovei – nu acel cu opiul! – ajuns, cu lectia leninista bine invatata, la carma ex-guberniei Bessarabia, tara care, datorita zimbrului adus de dansul, a ajuns, ca viteazul din poveste, la o varsta de 650 de ani, adunati cu harnicie intre 1812 si 2009. Si s-a pus omul pe turnat gogosi. Avea deja mare practica la treaba asta. Meseria de brutar care coace franzele si gogosele o insusise la o scoala modesta de cooperatie din Chisinau, pe cand cele de gogosar si de ciomagar – la inalte academii moscalesti.

Primul mare succes in servirea poporului cu gogosi l-a obtinut in 2001, cand, promitandu-le naivilor paine de 16 copeici si carnati de 2 ruble 20, a ajuns in tronul mult ravnit. Dupa asta, chiar si in anii cei mai secetosi, ploile cu gogosi nu mai conteneau. Facea cu ciocanul cifre umflate ca gogoasele de odinioara („indicul”, vorba tovarasei de partid, si ea pirojoaca de meserie, Eugenia Ostapciuc). Secera la sfarsitul anului si la incheierea cincinalului de 4 ani „indicuri” asa de frumusele, de se crucea Europa si inghitea in sec poporul flamand si dezbracat.

E drept, nu toti oamenii erau dezbracati, caci veneau din toate partile camioane si esaloane cu „second hand”. Nu toti erau flamanzi – mai ales dupa ce aproape jumatate din cetateni si-au luat lumea in cap si s-au dus sa munceasca pe aiurea. Insusi Gogosarul, pe gand era inca brutar, a insusit un adevar curat bolsevic: „badlei” ii inchizi usor gura cu un bot de mamaliga sau cu o hrinca de paine; daca are paine, ea nu va mai cracni ca ar mai vrea ceva – salam, bunaoara -, ca sa nu mai zic de libertate, ca asta e o mancare prea aristocratica pentru „badla”. Dupa ce i-ai dat paine, nu-ti mai ramane decat sa umfli bine goarnele propagandei de partid. Poporul trebuie sa fie convins ca traieste bine. De aceea, gurile pacatoase ale turnatorilor de gogosi si mancatorilor de rahat, cu nume de poveste – Mu-1, NIT, Comunistul, Subterannaia Moldova etcetera – nu-si cruta coardele vocale „in numele partidului si poporului”.

Dar oricat s-ar screme pupcuristii si mancatorii de rahat ai Gogosarului, pe sefu’ nu-l pot intrece la turnat gogosi prin gazete si pe la TeVe-MU-uri. Ultima lectie de mare gogoserie la micul ecran au primit-o toderkanii si berlinskienii mai deunazi, pe 11 septembrie, cand Gogosarul s-a sclifosit amarnic si si-a dat in petic intr-un „mesaj catre popor”: „Predau cu inima grea functiile conducerii tarii in mainile noii puteri”.

Dupa care au urmat niste gogosi cat bostanii, pe care nu-i mai pot inghiti nici chiar cei mai spalati pe creier omanasi: „Desi Moldova inca nu se numara printre cele mai bogate tari din Europa, deja acum tuturor le este clar cum si in ce mod putem avansa…”. Gata, Moldova nu mai este cea mai saraca, dar mai intai trebuie sa ajunga din urma Albania… Dupa ce-au scapat de comunisti, PIB-ul pe cap de locuitor a atins la ei in anul trecut 3.740 dolari, pe cand al nostru, sub comunisti, a saltat la „indicul” de 1.260 dolari. Si cand te gandesti ca, acum vreun deceniu, Albania era mai saraca decat Moldova.
… Pe 7 aprilie, tinerii i-au strigat Gogosarului ca s-au saturat pana in gat de gogosii lui. Pe 29 iulie, aceasta dorinta i-au repetat-o alegatorii. Ramane sa-si spuna ultimul cuvant si… Procuratura.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *