Cultură

”Donici, cuib de-nțelepciune” Un festival cu umor serios

La concursul de epigramă și fabulă au participat 63 de epigramiști din România, inclusiv 42 la concursul de epigramă și 21 – la cel de fabulă. De asemenea, au fost prezenți mai mulți epigramiști și fabuliști din R. Moldova, care conform regulamentului festivalului, n-au intrat în concurs.

În discursul său, acad. Mihai Cimpoi, președintele festivalului a menționat că acesta a devenit tradițional. În anul curent, el a avut loc sub semnul anului Ion Luca Caragiale, declarat de către UNESCO. Drept dovadă, cunoscutul eminescolog a prezentat și el două epigrame, una dintre care e intitulată „Căderi de zăpezi în anul Caragiale”: ”Zăpadă mare, cam de-un cot/Căderi de-acestea mai arar/Căderi intense peste tot/Și-n țară e curat-murdar…”.

La rândul ei, prof. Dr. Elis Râpeanu a luat cuvântul din partea Uniunii Epigramiștilor din România. „Am venit cu sufletul în palmă și în cealaltă am primit sufletul Dvs. Ca să ne lumineze cugetul și sufletul”, a menționat ea.

Apoi, participanții la festival au recitat epigrame și fabule. Epigramele au avut trei teme: „La Nistru, la mărgioară”, „Ciocoii vechi și noi” și ”Marelui Cimpoi”. La secțiunea epigramă, premiul I a fost luat de către Emil Ianuș (Horodnic de Sus, Suceava), premiul II – de George Petrone din Iași, iar premiul III – de Vasile Larco, tot din vechea capitală a Moldovei. De mențiuni s-au bucurat Constanța Apostol (Galați), Nicolae Bunduri (Brașov), Nicolae Nicolae (Caransebeș) ș.a. La secțiunea fabulă, premiile I, II și III au fost împărțite între Petru Ioan Cârda (Cluj-Napoca), Vasile Vasjoga (Iași), Vali Slavu (Aninoasa, Hunedoara) și Vasile Larco (Iași).

De asemenea, directorul festivalului, Gheorghe Bâlici a înmânat mai multe premii speciale. Premiul special și diploma de excelență ”Gheorghe Urschi”, pentru prima dată instituite în cadrul festivalului și acordat de firma ”Moșbani” i-a revenit distinsei scriitoare și epigramiste, dr. Elis Râpeanu, organizatoarea prestigiosului concurs de epigramă „Mircea Târfu”. Conform tradiției, basarabenii nu s-au bucurat de premii, dar au recitat epigrame și fabule Ion Diviza, Valentin Portas, Efim Tarlapan, Andrei Roșca, Ion Cuzuioc, Condrat Pleșca, Ion Diordiev ș.a.

Tot aici, a fost lansată cartea „Umorul la puterea a treia”, în care sunt incluse epigrame de Gheorghe |Bâlici, Ion Diviza și Teodor Popovici. Volumul e prefațat de către acad. Mihai Cimpoi, care a ținut să accentueze, că la festival a fost prezentat un umor serios. Adică, de calitate.

Una din epigramele lui Mihai Cimpoi a fost cea intitulată „Mie însumi, confundat cu Nicolae Furdui-Iancu”. „Sunt străbătut de o adâncă jale/ Și jelui-m-aș tare, dară n-am cui/Asemuit cu Iancu N. Furdui/ Nu semăn nici cu Iancu… Caragiale…”. Replica nu s-a lăsat așteptată, Emil Ianoș răspunzându-i în felul următor: ”Ei sunt identici amândoi/ Dar Iancu are un atu/ El mai cântă din cimpoi/ Pe când Cimpoi din Iancu – nu!”….  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *