Actualitate

Dosarul CFM/ Fostul membru al Comisiei parlamentare de anchetă: „5 persoane au statut de învinuit în acest dosar, inclusiv fostul șef al CFM, Iurii Topal”

„Din informația de care dispun 5 persoane au statut de învinuit în acest dosar, inclusiv fostul șef al CFM, Iurii Topal, care este dat în căutare, precum și fostul vicedirector Grigore Condurache, care era pe cale de a fi numit director al entității. Văd că dosarul merge greu, dar mă bucur că totuși sunt ceva mișcări. Cifra prejudiciului estimat se apropie tot mai mult de cea evaluată de comisia parlamentară de anchetă, din care eu am făcut parte. Atunci noi am constatat că în perioada 2010-2020 CFM a fost prejudiciată de aproximativ 1,622 mlrd lei”, menționează vicepreședintele Platformei DA.

Fostul reprezentant al Comisiei de anchetă mai precizează că din 2013 întreprinderea strategică Calea Ferată a Moldovei a fost luată la control de Plahotniuc și a fost prejudiciată constant. În primul rând prin achiziții la prețuri exorbitante și scheme cu monopoluri la serviciile unor companii de expediție cu taxele neoficiale între 2 și 5 dolari per tona de marfă transportată.

„Ca atare, Plahotniuc avea scopul devalizării maximale a întreprinderii și prihvatizării acesteia la preț simbolic. Nu înțeleg de ce încă nu sunt printre inculpați Veaceslav Baida, omul numit de Plahotniuc care monitoriza și gestiona schema, precum și Arcadii Vicol, fostul director comercial de la Metalferos și vicedirector al CFM în 2013-2015, responsabil pentru activitatea comercială a întreprinderii. Cei doi, fiind forța motrice a lui Plahotniuc la entitatea respectivă, au gestionat toate fluxurile financiare ale întreprinderii și decideau care firmă de expediție poate colabora cu CFM și care era respinsă. Totodată, ambii, precum și Condurache și Topal, au avut propriile companii de expediție”, precizează Alexandru Slusari.

Fostul deputat își exprimă speranța că procurorii vor elucida în cadrul anchetei și circumstanțele contrabandei și furturilor de proporții ale combustibilului.

Amintim că PCCOCS a informat luni, 13 decembrie, că prejudiciul cauzat CFM este de 250 milioane de lei, iar potrivit directorului general al CFM, Oleg Tofilat, suma ar putea depăși 1,2 miliarde lei. Procurorii au anunțat că investighează perioada activității întreprinderii cuprinsă între anii 2015-2019, iar în cadrul dosarului penal unor figuranți le-a fost atribuit statutul de învinuit.

Sursa: jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *