Actualitate

Dosarul Mineriadei mușamalizat în interesul lui Ion Iliescu (DOC)

Ion Iliescu, Miron Cozma, Emil Cico Dumitrescu, Petre Roman, Victor Stănculescu, Gelu Voican Voiculescu, Mugurel Zamfir, Cazimir Ionescu, Gheorghe Dobre sunt principalele nume din dosarul mineriadei care au fost puse sub acuzare pentru crime împotriva umanității, datorită Noului Cod Penal, care prevede imprescriptibilatea faptei de omor.

Președintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România, Viorel Ene, afirmă în urma discuțiilor avute cu procurorii militari că dosarul Mineriadei este pe drumul cel bun și așteaptă trimiterea în judecată a celor care se fac vinovați de crime împotriva umanității, represiune și arestarea ilegală a peste 1000 persoane.

Viorel Ene așteaptă punerea sub acuzarea și a procurorului militar Dan Voinea, care a tergiversat dosarul Mineriadei timp de mai bine de 10 ani și nu a făcut altceva decât să îl apere pe Ion Iliescu. Președintele AVMR mai susține și faptul că Dan Voinea a fost remunerat pentru acțiunile sale cu un salariu frumos pe care nu îl merita. În cauză vă prezentăm o serie de documente care dovedesc cele spuse de Viorel Ene și ne arată clar acțiunile ilegale realizate de procurorul militar Dan Voinea.

Potrivit rezoluției din 7.12.2007 emisă de Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Laura Codruța Kovesi, înțelegem că procurorul militar Dan Voinea a avut grijă să îl salveze pe Ion Iliescu prin încadrarea incorectă a faptelor, dar și interveții ilegale în dosare deși nu era de competența acestuia.

În urma acțiunilor procurorului militar Dan Voinea, fostul președinte al României, Ion Iliescu, a reușit să scape de urmărirea penală, iar încadrarea incorectă a faptelor a dus la prescriere, conform vechiului Cod Penal. În rezoluția Procurorului General, Laura Codruta Kovesi, reiese foarte clar cum a acționat Dan Voinea, în interesul inculpatului Ion Iliescu.

” Urmărirea penală a fost reluată în dosarul nr.74/P/1998, al Secției Parchetelor Militare, prin ordonanța din 20 iulie 2007 s-a dispus disjungerea și declinarea comptenței de soluționare a cauzei cu privire la Ion Iliescu în favoarea Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. Cauza astfel declinată a fost înregistrată la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică cu nr. 1112/P/2012.”

Avocatul lui Ion Iliescu a cerut verificarea legalității rezoluției prin care s-a început urmărirea penală față de acesta din urmă, pentru omor calificat și omor deosebit de grav. Cererea apărătorului lui Ion Iliescu s-a soluționat în favoarea acestuia datorită procurorului militar Dan Voinea.

La data de 10 septembrie 2006, în baza art. 220 Cod de Procedură Penală, generalul maior magistrat Dan Voinea, procuror militar șef al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Î.C.C.J., a infirmat rezoluția din data de 14 octombrie 2005 a procurorului militar din subordinea sa, considerând-o nelegală și netemeinică(prin rezoluția din 14.10.2005 au fost scoși de sub urmărire penală învinuiții, Chițac Mihai, Andrița Gheorghe, Călin Traian, Costea Dumitru și Constantin Vasile.)

Dan Voinea a considerat că procurorul militar din subordinea sa a comis o ilegalitatea prin scoaterea de sub urmărire penală a celor enumarați mai sus, însă a uitat să desemneze procurorul care să continue urmărirea penală în această cauză.

În fapt, în lipsa unei rezoluții scrise a generalului Dan Voinea, după infirmarea rezoluției din data de 14 octombrie 2005 în dosarul nr 74/P/1998, urmărirea penală a fost efectuată de către procurorul militar magistrat colonel dr. Siserman Viorel, acesta fiind cel care a întocmit rechizitoriul în cauză, dar și ordonanța din 20 iulie 2007 prin care s-a dispus disjungerea și declinarea competenței de soluționarea a cauzei cu privire la Ion Iliescu în favoarea Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Î.C.C.J.

Ca atare, măsura începerii urmăririi penale nu putea fi dispusă de către Dan Voinea procuror militar șef adjunct al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. atâta timp cât nu era investit cu efectuarea urmăririi penale în cauză și procuror de caz era al procuror, fiind astfel încălcată legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată.

Mai mult, Dan Voinea, era incompatibil să mai efectueze vreun act de urmărire penală în dosarul 74/P/1998 atât timp cât Î.C.C.J. – Secția Penală restituise cauza Secției Parchetelor Militare, deoarece dispozițiile art. 49 ali. (4) Cod procedură penală, prevede următoarele: persoana(Dan Voinea) care a efectuat urmărirea penală este incompatibilă să procedeze la refacerea acesteia, când refacerea este dispusă de instanță.

Așadar, primul rechizitoriu a fost întocmit de Dan Voinea, iar instanța a restituit cauza în vederea completării și urmăririi penale, însă completarea urmăririi penale în cauză nu mai putea fi realizată de procurorul Dan Voinea și cu atât mai puțin acesta nu mai putea emite vreun act de urmărire penală.

Rezoluția de începere a urmăririi penale față de Ion Iliescu nu a a avut menționată ora când a fost întreprinsă măsura și nu a fost înregistrată în registrul special, așa cum prevede art. 228 alin.(1) Cod procedură penală.

Mai mult, întregul conținut al rezoluției este tehnoredactat computerizat, însă data este scrisă de mână. Prin învinuirea lui Ion Iliescu fără respectarea dispozițiilor legale, de către Dan Voinea și Siserman Viorel, acesta a fost scos de sub urmărire penală.

Într-un mod suspect, conținutul infracțiunii pentru care s-a început urmărirea penală prin rezoluție nu este același cu conținutul faptelor aduse la cunoștință prin procesul verbal din data de 27 iunie 2007. Datorită acțiunilor procurorului Dan Voinea, dosarul lui Ion Iliescu a fost tergiversat până la prescrierea faptelor.






sursa: presalibera.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *