Social

Două luni de la atacul armat de pe Aeroportul Chișinău: Ministrul de Interne explică lipsa raportului

Au intervenit alte activități de urgență, de aceea am decis să amânăm prezentarea raportului privind dublul omor de pe Aeroport, a declarat ministrul de Intere, după ce nici săptămâna trecută rezultatele anchetei interne așa și nu au fost făcute publice, așa cum a promis oficialul deja de câteva ori, transmite Știri.md cu referire la Orizont.tv

Totuși, când va fi prezentat raportul, Adrian Efros nu a precizat. Pe 30 august se împlinesc două luni de la atacul armat în care doi ofițeri au fost împușcați.

ADRIAN EFROS ministrul Afacerilor Interne: „Ministerul de interne a lucrat foarte intensiv pentru a identifica toate lacunele și a reface acea zi tragică, să vedem cine ce și unde a admis lacune în serviciu. Ancheta este finisată, ordinul administrativ este emis și noi vom veni cu o conferință de presă în care vom explica la cetățeni ce s-a întâmplat pe data de 30”.

Ministrul de Interne a făcut această declarație pentru postul nostru de televiziune în data de 27 august. De câteva ori, Adrian Efros promite că va face publice rezultatele anchetei. De această dată, el spune că a intervenit ceva mai important astfel că prezentarea raportului a fost amânată din nou.

ADRIAN EFROS ministrul Afacerilor Interne: „Au intervenit mai multe activități de o importanță și urgență mult mai însemnată, de aceea noi am decis ca acestă conferință să fie amânată”.

Adrian Efros nu a precizat când, totuși, societatea va afla rezultatele anchetei interne.

În data de 20 iulie, la prima sa conferință de presă după învestire, oficialul declara că termenul de prezentare a raportului este 31 iulie.

ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: „Toate aceste circumstanțe se investighează și în raportul final o să vă dăm răspuns la toate întrebările respective”.

Concluziile raportului nu au fost făcute publice la finele lunii iulie, iar în data de 14 august Efros declara că presa a înțeles greșit, iar în 31 iulie urma să fie încheiată ancheta rezultatele căreia urmează să fie făcute publice în curând.

ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: „Eu o să vă anunț din timp, când o sa organizăm un briefing, unde veți avea posibilitatea să adresați întrebări și să aflați toate detaliile ce și cum s-a întâmplat pe Aeroport”.

Tot atunci, ministrul declara că vor fi demisii, dar nu a dat niciun nume cine ar putea să-și piardă funcțiile. În data de 21 august, Efros face o nouă promisiune și spune că va prezenta raportul săptămâna aceasta.

ADRIAN EFROS ministrul Afacerilor Interne: „Evident, săptămâna curentă va fi și veți avea posibilitatea să puneți întrebările care le aveți”.

În data de 30 august se împlinesc două luni de la tragedia de pe Aeroport.

Vă amintim că tragedia s-a produs vineri, 30 iunie 2023, pe Aeroportul Internațional Chișinău. 

Unui cetățean străin i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova, iar acesta a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat al securității aeroportuare, Serghei Muntean și Igor Ciofu.

Ulterior, s-a anunțat că Rustam Ashurov, un cetățean tadjik în vârstă de 43 de ani, acuzat de uciderea celor două persoane pe aeroportul din Chișinău săptămâna trecută, a murit luni seară din cauza rănilor suferite în timpul arestării.

Luni, 3 iulie, Igor Ciofu a fost petrecut pe ultimul drum, cu onoruri militare. Ceremonia a avut loc în satul Nimoreni din raionul Ialoveni.

De asemenea, menționăm că ziua de 4 iulie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, în memoria lui Serghei Muntean și Igor Ciofu. Președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care a conferit post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.

Pe pagina sa de Facebook, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că Guvernul Republicii Moldova va oferi câte un ajutor material, în valoare de 1 000 000 de lei, pentru familiile victimelor atacului de la Aeroport.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *