Dragnea și Lazăr au semnat la București contractul de finanţare pentru gazoductul Iaşi-Ungheni
Contractul de finanţare, în valoare de 5,289 milioane de Euro, a fost încheiat între MDRAP şi Ministerul Economiei din Republica Moldova şi are la bază Acordul încheiat între guvernele român şi moldovean în 2010 privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de Euro acordat Republicii Moldova de România.
"Azi am semnat un document important pentru noi şi pentru R. Moldova, anume finanţarea din partea noastră, a Guvernului României, prin MDRAP, a unei sume care reprezintă cofinanţarea R. Moldova pentru construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni. Este vorba de un proiect în valoare totală de 26,5 milioane de Euro, din care 7 milioane de Euro reprezintă contribuţia UE. Pentru partea R. Moldova, e vorba de 3 milioane de Euro din partea UE şi 5,3 milioane de Euro pe care i-am semnat azi, bani care vor fi transferaţi de ministerul nostru către R Moldova", a spus Dragnea, după semnarea documentului.
El a precizat că este vorba de 10,5 km de gazoduct pe teritoriul R. Moldova, iar în partea de sud, traversare a râului Prut de 134 de metri.
Dragnea a spus că Guvernul Ponta are toată determinarea să aloce bani concreţi pentru proiecte concrete de dezvoltare a Republicii Molodova. "În 2010 s-a semnat acordul de asistenţă financiară nerambursabilă din partea României pentru R. Moldova. Azi e prima acţiune concretă prin care se alocă bani reali pentru R. Moldova", a spus Dragnea.
El a arătat că, dincolo de semnificaţia economică a acestui acord semnat, mai există două semnificaţii importante şi profunde, respectiv cea politică şi cea geostrategică.
La rândul său, vicepremierul moldovean Valeriu Lazăr a precizat acest eveniment important a fost aşteptat de mai mult timp la Chişinău. "Este un proiect foarte, foarte important pentru Republica Moldova, care ne va ajuta să facem faţă poate uneia dintre cele mai mari provocări pe care le avem. Republica Moldova este conectată şi dependentă practic sută la sută în asigurarea consumului său intern de gaze naturale dintr-o singură sursă şi respectiv pentru noi există acest obiectiv nu numai politic, ci şi economic şi social, să consolidăm securitatea energetică a Republicii Moldova prin asigurarea unei alternative reale", a spus Valeriu Lazăr.
Reamintim că, în 12 octombrie, premierul Victor Ponta a declarat, pe şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni, la ieşirea din Vulturi (Iaşi), că este mulţumit de stadiul lucrărilor şi că graficul se respectă, spunând că nu are importanţă dacă se termină în decembrie sau februarie, importantă fiind "valoarea pe structura de energie".
sursa: mediafax.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!