Economie

Drăguțanu susține că profitul băncilor a crescut anul trecut la peste 1,4 mlrd. lei

Potrivit guvernatorului BNM acest aspect "este cel mai important, dacă luăm în considerare cum a fost anul 2015, cu ce probleme şi provocări am fost nevoiţi să ne confruntăm şi să luptăm".

"Relaţiile strânse ale BNM cu băncile care înţelegeau ce regulatorul cere şi aşteaptă le-a permis acestora să ia măsurile de rigoare. Şi ca rezultat, astăzi avem un sistem bancar stabil şi funcţional. Toate băncile obţin profit, atrag resurse de la populaţie, în special în lei moldoveneşti. Aceasta este acel bine pentru care am luptat în condiţii dificile din punct de vedere financiar, condiţii în care s-a aflat sistemul pe întreg parcursul anului 2015", a spus Dorin Drăguţanu.

Fiind întrebat despre rezultatele financiare ale anului 2015, bancherul a spus că "dacă consultăm datele statistice şi balanţele, atunci rezultatele nu sunt chiar îmbucurătoare".

"Dar dacă ne uităm din prisma a ce putea fi, atunci rezultatele nu sunt atât de rele. Activele celor 11 bănci rămase în sistem s-au majorat cu 15%, capitalul normativ – cu 19%. Creditarea, chiar de a fost lentă, a demonstrat o mică creştere", a menţionat bancherul.

Potrivit Guvernatorului BNM, profitul băncilor pentru anul trecut a depăşit cifra de 1,4 mlrd. lei.

"Comparativ cu anul 2014 acest indice a crescut cu 512 mil. lei (55%). Dar în anul 2014 o bancă a înregistrat pierderi mari, iar anul 2015 l-a încheiat deja cu profit. Reiese că din creşterea profitului pe sistem de 512 mil. de lei, 270 de mil. este rezultatul pozitiv doar la Eximbank", a subliniat bancherul.
El se bucură şi faptului că în condiţii dificile şi complicate băncile au reuşit să obţină profit.

"O bancă profitabil este întotdeauna o bancă de încredere şi stabilă. Profitabilitatea duce la majorarea capitalului normativ. Este un semn bun", a menţionat el.

Guvernatorul BNM afirmă că în anul 2016 majorarea fondului de risc va fi dictată de portofoliile de creditare, calitatea căror, în opinia regulatorului, puţin se va înrăutăţi.

"Nu văd o înrăutăţire radicală, dar la drept vorbind calitatea creditelor va fi dictată şi de recesiunea din economie. Chiar şi dacă economia va depăşi starea actuală, încă o perioadă situaţia din sectorul real continuă să afecteze calitatea portofoliilor", a subliniat Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu. 

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *