Dumitru Fusu, comemorat la Muzeul de Artă
Oameni din toate domeniile artei, colegi de la teatru, pictori, critici, scriitori şi desigur familia, s-au adunat pentru ai aduce un omagiu regretatului actor. „Atunci când a plecat din viaţă Dumitru, căutam o modalitate de a-l întoarce printre noi, printre oameni. I-am adunat fiecare operă, formând la final această expoziţie. Bocetul şi durerea noastră le-am înlocuit cu ceea ce avem aici” , spune soţia regretatului actor, Maria Mardare-Fusu. Mai mult, în memoria sa, familia răposatului a creat fundaţia Dumitru Fusu care va premia anual câte un tânăr din domeniul picturii sau al teatrului. Anul acesta, cea căreia i-a fost acordat premiul în domeniul teatrului, în valoare de zece mii de lei, a fost regizoarea Luminiţa Ţâcu. „Talentul lui Dumitru Fusu va rămâne mereu în inimile celor care l-au cunoscut. A plecat, dar nu a plecat dintre noi”, susţin colegii actorului.
La expoziţie au fost prezentate 77 de lucrări ale sale, printre care se numărau diverse portrete a personalităţilor marcante din domeniul culturii. Criticul Tudor Stavila este de părerea că această expoziție este cea mai frumoasă de pe parcursul acestui an.
Dumitru Fusu s-a născut la 29 martie 1938 în satul Parcova, judeţul Bălţi. A absolvit Şcoala teatrală „Boris Şciukin” şi Cursurile superioare de Regie şi Scenaristică din Moscova. În anii 1960-1968, cu unele întreruperi, a fost actor la Teatrul Republican „Luceafărul” din Chişinău, pe care îl fondase alături de alţi 19 studenţi sciukinişti cu care absolvise. S-a stins din viaţă la data de 14 ianuarie 2014. Dumitru Fusu face parte din "generația de aur" a teatrului din Republica Moldova
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!