CSI / Rusia

După anexarea Peninsulei Crimeea, Putin aruncă “cârlige” pentru controlul prin federalizare al R. Moldova și Ucrainei

Totuși, mii de soldați ruși rămân dislocați de-a lungul frontierei ruso-ucrainene. Potrivit serviciului de presă al Kremlinului, în cadrul conversației telefonice a avut loc un schimb de opinii cu privire la problema transnistreană.

Președintele rus a abordat problema necesității luării de măsuri eficiente pentru a retrage așa zisa blocada externă a regiunii transnistrene, dar și a găsi o soluție justă și cuprinzătoare a conflictului, se spune în comunicatul de presă al Kremlinului.

Și în conversația sa telefonică cu președintele american, Vladimir Putin intenționat a abordat subiectul problemei transnistrene, scrie publicația bloomberg.com.

Vladimir Putin a încercat să victimizeze populația rusofonă din regiunea transnistreană, invocând o așa zisă blocadă a regiunii pro-ruse transnistrene din R. Moldova, introducând astfel un element nou și potențial volatil în cadrul discuțiilor, scrie The Wall Street Journal.

Oficialii americani și analiști consideră referința lui Putin la Transnistria, drept un semn rău și un posibil preludiu pentru intervenția Rusiei. Asemănător s-a întâmplat în cazul Crimeii când Moscova scotea în evidență amenințări nefondate împotriva vorbitorilor de limbă rusă de pe peninsulă, după care a ordonat trupelor să invadeze peninsula, scrie The New York Times.

În timp ce serviciile secrete americane continuă să monitorizeze acumularea semnificativă de trupe rusești lângă hotarul de est al Ucrainei, unii experți și-au exprimat îngrijorarea că mențiunea neașteptată a Transnistriei de către Putin ar putea fi un început de nou scenariu, mai scrie Bloomberg.

Declarațiile lui Serghei Lavrov cum că Federația Rusă și Statele Unite au convenit să depună eforturi pentru a atinge obiectivul comun și anume acordarea unui statut special pentru regiunea transnistreană în Republica Moldova unitară, suverană și neutră ar trebui să îngrijoreze atât Chișinăul cât și Bucureștiul, știind că atunci când Rusia vorbește despre un statut special pentru regiunea transnistreană, se gândește la federalizarea R. Molvova.

Declarația a fost făcută de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în urma unei întrevederi cu secretarul de stat american, John Kerry.

Potrivit lui Serghei Lavrov în cadrul întrevederii s-a discutat problema transnistreană, părțile „și-au exprimat îngrijorarea, în special, cu privire la măsurile luate de către autoritățile ucrainene actuale în ceea ce ține libertatea de circulație, punerea în aplicare a drepturilor regiunii transnistrene prevăzute de acordurile semnate anterior, desfășurarea activităților economice externe, de tranzit".

Romanian Global News subliniază că declarația lui Lavrov și discuția telefonică a lui Putin cu Angela Merkel în care o anunță că face compromisul retragerii unei părți din trupele de la frontiera cu Ucraina, pare un joc tactic pe care Rusia îl desfășoară pe mai multe planuri și din care urmărește să iasă în avantaj nu numai prin anexarea Peninsulei Crimeea ci și prin instituționalizarea unor "cârlige" prin care să țină în zona sa de influență R. Moldova și Ucraina. Iar aceste "cârlige" sunt planurile de federalizare ale celor doua state.

Putin știe că atunci când bate la ușa Berlinului cu astfel de planuri, bate la o ușă deschisă, Germania jucând de partea Moscovei în privința opțiunii de federalizare a R. Moldova. Mai rămâne de văzut ce zice SUA, însă cu un ambasador ca cel de la Chișinău nu ar fi de mirare ca și americanii să cadă în plasa rușilor.

Rămâne de văzut dacă aliații americani vor auzi și vocea Bucureștiului care ar trebui să fie una fermă și clară în respingerea oricăror opțiuni de federalizare a R. Moldova.

sursa: rgnpress.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *