După Mozart, urmează Isaac Newton: Universitatea Sheffield dorește excluderea marelui om de știință din curiculă pe motiv că ar fi fost implicat în activități coloniale
Sir Isaac Newton a fost etichetat ca potențial beneficiar al „activității din epoca colonială” în proiectele de planuri de „decolonizare” a curriculumului de inginerie de la Universitatea Sheffield, scrie The Telegraph.
Studenții care învață despre cele trei legi ale mișcării, nucleul fizicii moderne, care i-au aparținut matematicianului și omului de știință, ar putea vedea schimbări în învățătura lor pentru a explica „originile globale și contextul istoric” al teoriilor sale, sugerează documentele descoperite de sursa citată.
Planurile fac parte din eforturile Facultății de inginerie de a „combate prejudecăți conștiente și inconștiente de lungă durată” în rândul studenților, abordările „Eurocentric” și „salvatorul alb” ale științei și matematicii și de a promova „designul incluziv”.
Reamintim că aceeași sursă a anunțat că muzica cultă este considerată a fi „prea colonială”, iar Beethoven și Mozart ar putea fi înlocuiți cu Dua Lipa și staruri de muzică pop, la Universitatea Oxford.
O copie scursă în presă a planului „proiectului de dezvoltare a curriculumului incluziv” de la Institutul Russell Group spune că „conținutul de inginerie și resursele curriculare foarte importante se bazează pe matematica dezvoltată în secolul 18/19”.
Se afirmă că oamenii de știință pionieri, inclusiv Paul Dirac, Pierre-Simon Laplace, Newton și Gottfried Wilhelm Leibniz „ar putea fi considerați ca beneficiari ai activității din epoca colonială”.
Newton, care a trăit până în 1727, a pus bazele științei moderne cu teoria gravitației, și teoriile despre lumină, timp, culoare și calcul.
Ecuația sa pentru gravitația universală, scrisă în 1666 când avea 23 de ani, a ajutat la răsturnarea a peste o mie de ani de gândire aristotelică.
Odată a fost votat studentul Universității Cambridge din toate timpurile de studenții actuali. A devenit președinte al Societății Regale și a fost înmormântat în Westminster Abbey.
Documentele nu explică modul în care se crede că Newton a beneficiat de colonialism. Cu toate acestea, se știe că deținea acțiuni la Compania Mării Sudului care tranzacționa sclavi.
Newton a câștigat inițial bani, dar mai târziu a pierdut 20.000 de lire sterline, o avere la acea vreme, după ce compania a întâmpinat dificultăți financiare.
La acea vreme, alți acționari includeau 462 de membri ai Camerei Comunelor și 100 de membri ai Camerei Lorzilor.
În timp ce părerile sale despre sclavie sunt puțin cunoscute, el a fost profund religios și a mărturisit mai multe păcate, inclusiv acela de a iubi mai mult banii decât pe Dumnezeu.
Newton este cea mai recentă figură istorică pe care staff-ul și studenții încearcă să o marginalizeze, într-un efort către „decolonizarea” campusurilor, care s-a intensificat în urma protestelor legate de Black Lives Matter.
Luna trecută, Telegraph a dezvăluit că un profesor din Oxford a denumit notația muzicală drept „colonialistă” ca parte a propunerilor facultății de a contesta „complicitatea supremației albe” a curriculumului său muzical, care cuprinde, între alții, pe Mozart și Beethoven.
Un consultant care organizează ateliere de diversitate în mai multe universități de top a declarat pentru The Telegraph că decolonizarea se mută de la cursurile de științe umaniste la științe exacte, avertizând că sectorul este „capturat” de „teoria critică a rasei, cu totul”.
„Sunt angajat de universități pentru a face această instruire, dar pentru mine formarea pentru egalitate, diversitate și incluziune este egalitatea de șanse, diversitatea gândirii și incluziunea acțiunii – asta este tot”, au spus ei.
„Este cu totul altceva. Învăță în mod flagrant oamenii să fie activiști”.
Prof. Frank Furedi, sociolog la Universitatea Kent, a spus: „Ceea ce ei numesc „recunoașterea trecutului” este de fapt un fel de prezent-ism, în care citești istoria invers, de la azi spre ieri. Este un mod de a-i socializa pe studenți să simtă că ceva nu este în regulă cu propriul lor trecut, viața strămoșilor lor și inducând vinovăția ”.
James Gleick, scriitorul științific și biograf al Newton a spus: „Dacă este neîndoielnică investiția prostească a lui Newton în Marea Sudului în 1720 înseamnă că a participat la comerțul cu sclavi: „Mă îndoiesc că s-a gândit la asta. Aș spune că toată Anglia a beneficiat de colonialism. Răspunsul corect la asta este să predai asta”.
Aceasta vine după ce ministrul universităților, Michelle Donelan, a avertizat că campusurile riscă să oglindească Uniunea Sovietică dacă „văruiesc” istoria.
„Așa-numita decolonizare a curriculumului este, de fapt, cenzurarea istoriei”, a spus ea pentru The Telegraph. „Altfel devine ficțiune, dacă începeți să o editați, scoțând părți pe care îi privim ca pe niște pete”.
Toby Young, secretar general al Uniunii pentru Libera Expresie, a adăugat: „Newton este celebru pentru că a spus: ‘Dacă am văzut mai departe, este pentru că am stat pe umerii giganților`. ”Toți cei care studiază matematică sau inginerie merită să stea pe umerii lui Newton, așa că și ei pot vedea mai departe, indiferent de etnia lor. ”
Universitatea Sheffield a declarat că este „angajat să susțină libertatea de exprimare”. Un purtător de cuvânt a adăugat: „Decolonizarea curriculum-ului este un proces continuu care ne determină să încorporăm cunoștințele marginalizate sau suprimate istoric în toate disciplinele … astfel încât toți studenții noștri să aibă ocazia să se vadă reflectați în ceea ce sunt învățați.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!