Editorial

„După roadele lor îi veți cunoaște”

Iar când spune roadele (faptele) lor nu se referă la cele de milostenie sau la cele din dragoste sau la altele specifice, ci la orice faptă. Adică înainte de a ne învăța pe noi, ar trebui să aibă fapte bune. De aceea preotul trebuie să fie un exemplu pentru enoriașii săi.

Dacă cineva păcătuiește, fie și preot, Dumnezeu îl iartă. Fiindcă și Arca lui Noe, care preînchipuia biserica, era măsurată cu cotul nu doar în partea de jos, ci și în părțile de sus, de unde vedem că tuturor cu aceeași măsură ni se cântăresc păcatele. Deci ori ești un simplu om, ori ești preot, păcatul e la fel pentru fiecare. Dar mai există și alt aspect. Când cel din frunte greșește, celor mulți le e mai ușor să îi arate cu degetul.

M-a întristat mult petiția unor grupuri civice din Moldova de a scoate Te Deum-urile și binecuvântările de la întâlnirile de început de an școlar. Chiar și ateu să fie cineva, de ce își imaginează că o rugăciune e dăunătoare? De ce să scoți capelele din curtea școlii?

Ei spun că biserica să stea în clădirea ei, consideră că fiii lor ar putea fi „manipulați” și „îndoctrinați”, dar nimeni nu pare să se gândească la situația familiilor din Moldova. Majoritatea copiilor cresc fără părinți. Cei care vor să scoată preoții din școli habar nu au de câtă mângâiere îi lipsesc pe acești copii. Fără să mai vorbim de faptul că acei copii ar avea o șansă să nu o apuce pe căi greșite, dacă învață să respecte elementele de morală creștină.

Acești luptători împotriva preoților și a credinței spun că un copil trebuie să decidă singur. Dar cum își imaginează că văd aceste lucruri propriii lor copii? Oare ei au alegeri? Oare ei nu aud comentariile ateiste ale părinților lor?

Copiii au dreptul să aleagă la maturitate, dar asta nu înseamnă să îi crești împotriva lui Dumnezeu. Așa cum au sărbători, cum cred în poveștile părinților, cum se bucură de Moș Crăciun, de ce nu ar avea – cu atât mai mult și folositor – credință în Dumnezeu. Ce vei face tu, părinte modern, pentru fiul tău dacă în final vei vedea că Dumnezeu există? Ce salvare îi vei oferi? Ce învățătură nouă?
Însă e un aspect, neplăcut și trist, în care Mitropolia Moldovei le-a oferit o justificare acestor oameni să scrie petiții. Fiindcă în loc să își îndeplinească sarcinile ei, de mireasă a cerului, s-a murdărit singură și a arătat roade demne de dispreț când s-a grăbit să facă jocuri politice, să facă o campanie electorală murdară, să se aplece mereu după cei de la conducere și banii lor murdari.

Cu toate acestea vă atrag atenția că preoții din școli nu sunt mitropoliți, nu sunt politicieni, ci – în mare parte – sunt pur și simplu slujitorii Domnului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *