(ECONOMIE) Carburanţii mai ieftini din toamnă

Potrivit viceministrului Economiei Sergiu Ciobanu, a fost elaborată o nouă formulă de calcul a preţului la produsele petroliere care a fost deja examinată de grupul de lucru, iar după revenirea deputaţilor din vacanţă, în septembrie, va fi pus în discuţie şi noul proiect al regulamentului privind calcularea preţului la combustibil.
Solicitat de TIMPUL directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, a menţionat că ministerul Economiei propune o nouă formulă de calculare a preţului la produsele petroliere. „Ministerul a încercat să promoveze ideea plafonării preţului, dar noi insistăm ca legea să nu fie modificată în acest sens. Plafonarea preţului implică riscuri foarte mari, fără a avea beneficii evidente. Dacă plafonul respectiv este mai sus decât costurile reale, atunci el nu-şi mai are rostul, iar dacă plafonul respectiv este sub costurile reale, companiile ar avea pierderi şi ar putea stopa importul, ceea ce va duce la crearea unui deficit pe piaţa produselor petroliere din Moldova”, a menţionat Victor Parlicov. Potrivit lui, autorităţile ar trebui să insiste asupra modificării Legii astfel încât să restricționeze anumite costuri, în special a celor de până la vămuire. „Dacă încerci să intervii prin stabilirea de preţ fix într-o piață concurențială, care este o acţiune opusă vectorului general declarat de liberalizare a pieţei, rişti nu doar să te faci de râs în Europa, dar și să creezi un deficit pe piaţă”, consideră directorul ANRE.
Acesta a remarcat faptul că în ciuda opiniilor vehiculate în societate, „nu suntem o ţară cu produse petroliere scumpe, prețurile curate de taxe fiind la nivelul mediu european. Problema constă în competitivitatea economiei naționale și capacitatea de cumpărare a cetăţenilor, veniturile lor”, a conchis Parlicov.
Acesta a remarcat faptul că, în ciuda opiniilor vehiculate în societate, „nu suntem o ţară cu produse petroliere scumpe, tarifele fiind mai joase decât la vecinii din vest. Problema constă în capacitatea de cumpărare a cetăţenilor şi veniturile lor”, a conchis Parlicov.
Totodată, economistul Adrian Lupuşor, membru „Expert-Grup”, consideră că „plafonarea marjei de profitabilitate este o acţiune extremă necesară pe termen scurt, pentru că actuala formulă este netransparentă şi permite companiilor să umfle artificial preţurile”. Potrivit lui, dacă în proiectul propus de minister marja de profit nu va fi mai mică decât cea observată în ultimii ani, atunci companiile vor fi motivate să-şi optimizeze costurile, să-şi eficientizeze managementul intern al activelor care la moment nu este eficient. „Partea negativă este că statul intervine pe piaţă, dar cred că este o soluţie pe termen scurt sau mediu, atâta timp cât problemele pieţei nu vor fi soluţionate”, menţionează Adrian Lupuşor.
Economistul consideră că modul de calculare a preţului este extrem de neclar şi că ar trebui simplificată formula. Mai mult decât atât, el consideră că preţul la produsele petroliere trebuie ajustat la cotaţiile bursiere regionale. „Dacă formula ar fi legată de cotaţia la bursele regionale, aceasta ar elimina o problemă gravă, cea de ajustare asimetrică a preţurilor locale la cele externe. Conform estimărilor noastre, în prezent pe piaţa internă se reacţionează mult mai rapid la scumpirea petrolului la bursele externe, decât atunci când se ieftineşte”, a subliniat Lupuşor.
Expertul consideră că noua formulă de calculare a preţului la produsele petroliere ar trebui să aibă la bază câţiva indicatori: preţul de import, cheltuielile de transport, impozitele şi marja de profitabilitate a companiei.