Social

Elveția va oferi R. Moldova peste patru milioane de franci elvețieni

Obiectivul general al acestui proiect este de a contribui la îmbunătăţirea sănătăţii şi a bunăstării populaţiei, în special din mediul rural, prin reducerea mortalităţii şi morbidităţii determinate de bolile netransmisibile. Astfel, în cadrul proiectului vor fi create condiții pentru sporirea capacității sistemului de sănătate la diagnosticarea, tratamentul și prevenirea bolilor netransmisibile.

În raioanele Ungheni, Fălești, Cahul și Ștefan-Vodă, vor fi create servicii calitative integrate de asistență medicală, inclusiv servicii outreach legate de bolile netransmisibile. Iar până la sfârșitul anului 2017, aceste servicii vor fi multiplicate în opt- zece unități teritoriale.

În cadrul proiectului, SDC va susţine Ministerul Sănătății în revizuirea şi elaborarea ghidurilor, standardelor sau protocoalelor clinice naționale pentru prevenirea, depistarea timpurie şi controlul BNT.

Totodată, un accent deosebit se va pune pe informarea cetățenilor din mediul rural în legătură cu prevenirea și reducerea riscurilor apariției bolilor netransmisibile. În acest sens va fi creată o echipă de formatori naţionali în domeniul promovării sănătăţii.

Memorandumul de înțelegere privind implementarea Proiectului „Reducerea poverii bolilor netransmisibile” va fi valabil până la data de 30 iunie 2020 și va fi gestionat de către Institutul Elveţian Tropical și de Sănătate Publică (Swiss TPH), care a fost selectat prin intermediul unei licitaţii internaţionale,în conformitate cu regulamentele SDC.

Până în prezent, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare a oferit asistenţă Republicii Moldova pentru modernizarea serviciului perinatologic, regionalizarea serviciilor pediatrice de urgenţă, extinderea reţelei serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor și reforma serviciilor de sănătate mintală.

Ministerul Sănătății menționează că, la fel ca multe ţări, Republica Moldova se confruntă cu o povară din ce în ce mai mare a mortalităţii şi morbidităţii determinate de bolile netransmisibile. Mai mult de jumătate din populaţie suferă de BNT, inclusiv de boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice, boli digestive şi diabet, cauzând peste 80% din numărul total al deceselor.

TIMPUL.MD (V.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *