Editorial

Eminescu le dă sfaturi liderilor AIE în materie de referendum

Şi de data aceasta s-a apelat la popor; aşa e mai simplu – transferi toată răspunderea pe seama poporului, de parcă poporul înainte de a ieşi la referendum va studia zi şi noapte dreptul constituţional. Povestea e veche: nu poţi consulta poporul chiar în orice problemă. E un adevăr pe care-l sublinia încă M. Eminescu: „Noi nu suntem, bineînţeles, contra sufrajului universal, dar numai acolo unde se potriveşte, adică acolo unde alegătorul are deplină şi exactă cunoştinţă despre interesul public în chestiune. Înţelegem ca o comună rurală să-şi voteze cu sufrajul universal un drum ce-i trebuie sau să-şi aşeze o dare comunală – lucru pe care-l pricepe oricine dintre oameni şi care se făcea la noi chiar acum 25 de ani. Dar interese mari, pe care abia cea mai ageră minte le poate cântări, să se decidă prin mulţimea voturilor lui Stan şi Bran? Nicicând. Cred într-adevăr confraţii că Ştefan Vodă chema pe ţăranii republicii din Vrancea să se consulte cu ei despre război sau pace, despre tratate de comerţ sau altele? Noi înţelegem ca în cizmărie să fie consultaţi cizmarii, în interese comunale – membrii comunii. Dar este şi politica generală a unei ţări un lucru atât de uşor încât s-o poată judeca orişicine după cum îl taie capul?”. („Timpul”, 2 august 1880)
Zarurile au fost însă aruncate şi, probabil, referendumul va fi organizat în luna aprilie. Din declaraţiile unor lideri ai AIE este clar că este vorba nu numai de procedura de alegere a preşedintelui, ci şi de o revizuire a competenţelor acestuia. Într-un cuvânt, prin acest referendum se va încerca finalizarea reformei constituţionale pornite în 2000 ca RM să fie transformată definitiv în republică parlamentară.

Comuniştii, ca de obicei, au reacţionat operativ şi violent, acuzând AIE de uzurparea puterii. Ei nu vor reformă constituţională – ei vor alegeri anticipate şi revenirea la putere. Care-s şansele comuniştilor de a reveni la putere? Deocamdată, şansele comuniştilor de a reveni la putere sunt mai mari decât şansele Alianţei de a scoate lumea la referendum.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *