Editorial

Emoții pentru turul doi

Chiar și sondajele s-au dovedit depășite. Însă această situație poate fi parțial explicată. Ce s-a întâmplat pe 30 octombrie:

1. Retragerea candidatului Marian Lupu a dus cu siguranță la înmulțirea electoratului lui Igor Dodon. Această așa-zisă favoare adusă Maiei Sandu a fost un imens pas înainte pentru candidatul socialist.

2. Amestecarea total nepotrivită principiilor creștine a mitropolitului Moldovei, Vladimir, în procesul electoral. Declarația conducătorului bisericii, al aceleiași biserici care propovăduiește că împărăția noastră nu e din lumea aceasta, dar care în același timp nu e subordonată doar lui Hristos, ci și Rusiei – a făcut ca Dodon să acumuleze mai multe voturi decât au prevăzut sondajele.

3. Scoaterea Innei Popenco din cursa electorală nu a avantajat partidele și candidații proeuropeni. E mai mult decât previzibil că un om care îl susține pe Shor s-ar îndrepta spre Dodon sau Usatîi.

4. Confuzarea alegătorilor cu retragerile din ultimul moment. Deși presa și analiștii politici continuă să considere că retragerea lui Ghimpu și a lui Leancă ne-ar fi ferit de un astfel de rezultat, nu pot fi de acord. Din cele aproximativ 5 la sută de alegători care au votat Ghimpu sau Leancă, să ne întrebăm câți ar fi acordat votul Maiei Sandu? Ar fi ieșit la vot sau ar fi rămas acasă cum se pare că a procedat o parte din electoratul PDM? Iar dacă jumătate dintre ei (alegătorii Leancă și Ghimpu) n-ar fi votat, calculați și singuri care ar fi fost procentajul lui Igor Dodon în primul tur.

Ce se va întâmpla pe 13 noiembrie:

1. În primul rând numărul celor care vor ieși să voteze va fi mult mai mare. Așa se întâmplă întotdeauna. Iar de obicei cei care votează doar în turul doi nu sunt susținătorii fanatici ai unui candidat. Ca să ai susținători fanatici, trebuie să fii tu unul. Vehemența lui Dodon e evidentă în acest caz. Vă spun cu siguranță: votanții PSRM au ieșit deja cu toții la vot din primul tur. Acum cu semn de întrebare rămâne doar electoratul lui Ciubașenco. Tind să cred că, indiferent de ce va spune Usatîi, alegătorii lui vor vota masiv cu Igor Dodon. Fiindcă Rusia e prima casă și pentru Dodon și pentru Usatîi.

2. Rusia a promis de multă vreme mărirea pensiilor în Transnistria. Dar pensiile nu doar că nu s-au mărit, ci au fost micșorate cu 30 la sută. În viitorul apropiat banii pot veni doar din Vest, cine înțelege acest lucru, nu va vota cu Igor Dodon.

3. Maia Sandu, din pricina încâlcelilor cu povestea candidatului unic, a avut parte de o campanie electorală de doar două săptămâni. Până atunci oamenii încă așteptau să vadă cine va fi candidatul: Maia Sandu sau Năstase. Acum candidata PAS are la dispoziție alte două săptămâni în care să își câștige noi alegători.

Ce trebuie să facem până la turul doi:

1. Să cerem cât mai multe confruntări directe între cei doi candidați. Dodon nu mai are dreptul să se ascundă în spatele lui Batrîncea sau al altui membru PSRM. Trebuie să iasă la discuții.

2. Să ieșiți la vot. Dar nu oricum, ci hotărâți. Trebuie să votăm Maia Sandu. Dacă nu vreți să vă treziți cu pensiile tăiate ca transnistrenii, votați Maia Sandu. Gândiți-vă bine, nu e normal să permiteți Găgăuziei proruse, care merge la vot, să ne hotărască viitorul și să ne închidă (din nou!) granițele.

Să ținem minte: zece procente între Maia și Dodon e foarte mult, aproape prea mult. Dar oare nu tot atâtea procente i-au despărțit cu doi ani în urmă pe candidații României Iohannis și Ponta? Se pot aduna cele 10% de voturi pentru Maia care ne vor menține libertatea și sprijinul european. Nu puteți rămâne indiferenți. Nu putem să ne întoarcem de unde am plecat. Avem nevoie de Europa și România. Iar acest lucru înseamnă că avem nevoie de Maia Sandu. Vă rog, oameni buni, mergeți la vot!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *