Enciclopedia lui Voronin, „reparată” pentru a treia oară
După ce a consumat aproape zece milioane de lei în mai puţin de trei ani, „Enciclopedia Moldovei. Republica Moldova” – primul volum editat din cele 11 planificate – se reface a treia oară. Acum, la „Tipografia Centrală”, se „repară” paginile de Istorie care au trezit criticile dure ale istoricilor neafiliaţi fostei Puteri.Constantin Manolache, directorul Instituţiei Publice „Enciclopedia Moldovei”, a refuzat să ne spună câte exemplare ale lucrării au fost tipărite până acum, câţi bani s-au cheltuit în acest scop, ce onorarii au ridicat cercetătorii, precum şi să ne prezinte lista autorilor care au contribuit la scrierea enciclopediei şi sumele primite de aceştia. „Vă vom putea remite informaţiile solicitate după semnarea lucrării pentru tipar”, a fost răspunsul lui la cererea de la TIMPUL. Totuşi, chiar dacă Manolache spune că la Enciclopedie se mai lucrează, din informaţiile pe care le deţinem, multe dintre volumele tipărite anterior au şi fost distribuite prin bibliotecile raionale.
Potrivit surselor noastre din cadrul Academiei de Ştiinţe, unele capitole din „Enciclopedia Moldovei. Republica Moldova” au fost rescrise de trei ori. Astfel, pentru capitolul Istorie, recent au fost contactaţi mai mulţi istorici care, anterior, au criticat conceptul elaborat de „istoricii lui Voronin”. Cercetătorii spun că a fost tipărit întreg tirajul, de şapte mii de exemplare, iar acum se retipăresc doar paginile problematice. De menţionat că toţi cei care au lucrat iniţial la „Enciclopedie…” au ridicat câte 2,5 salarii „pentru complexitatea şi importanţa deosebită a sarcinilor îndeplinite”. În afară de asta, ei au beneficiat de sporuri, ajutoare materiale şi recalculări consistente, ilegalităţi constatate şi în rapoartele Curţii de Conturi.
Denumită de cercetători şi „Enciclopedia lui Voronin”, inclusiv pentru că fostul preşedinte comunist al RM apare cu poză de cel puţin cinci ori în ea, volumul „Republica Moldova” a fost lansat cu mult tam-tam, la Academia de Ştiinţe, la 26 august 2009 – în ajunul plecării liderului comunist de la Preşedinţie. La acea vreme Voronin declara că enciclopedia „se înscrie ca un simbol şi un atribut al statalităţii noastre”. Pentru meritele deosebite de a scrie o enciclopedie în timp-record, de numai un an (în timp ce în toată lumea elaborarea unei asemenea ediţii durează doi-trei ani) şi „pentru contribuţie personală”, la 8 septembrie 2009, Voronin i-a decorat pe mai mulţi autori ai lucrării. „Ordinul Republicii” i-a fost conferit Tatianei Constantinov, consultantă ştiinţifică la Instituţia Publică „Enciclopedia Moldovei”; „Ordinul de Onoare” – lui Constantin Manolache, directorul instituţiei, lui Mircea Bologa, consultant ştiinţific, şi lui Ivan Jarcuţchi, consultant ştiinţific, cel care a scris capitolul Istorie; medalia „Meritul Civic” – lui Ion Guceac, consultant ştiinţific, Vitalie Ţurcanu, vicedirector, Ion Xenofontov, secretar ştiinţific; medalia „Mihai Eminescu” – Aureliei Hanganu, consultantă ştiinţifică.
Cu exact trei ani în urmă, la 26 martie 2007, Voronin emitea un decret cu privire la constituirea Comisiei naţionale pentru pregătirea editării „Enciclopediei Moldoveneşti”. La 8 august 2007, guvernul Tarlev instituia, în cadrul AŞM, Editura „Enciclopedia Moldovei”, care va coordona pregătirea şi editarea enciclopediei. Conform proiectului iniţial, enciclopedia urma să fie editată în zece volume, în perioada anilor 2008-2020, cu un tiraj de 25 mii de exemplare. Volumul „Republica Moldova” trebuia să fie ultimul, editat doar în limba engleză, cu un tiraj de cinci mii de exemplare, şi să reprezinte o „carte de vizită” pentru străini.
Anterior mai mulţi istorici au criticat volumul „Republica Moldova” pentru că promovează istoriografia sovietică şi politizează excesiv ştiinţa. Cultura şi literatura sunt alte domenii contestate de cercetători.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!