Energocom a cumpărat circa 300 mln de metri cubi de gaze pentru consum curent și stocare
Energocom a cumpărat, în perioada iunie – iulie curent, circa 300 milioane de metri cubi de gaze, care vor fi folosite atât pentru consum curent, cât și pentru stocare, transmite MOLDPRES.
Prețul mediu ponderat de achiziție a gazelor, în punctele de achiziție solicitate de SA Energocom, constituie 34,5 euro/MWh (circa 400 dolari per mia de m3). La acest preț se vor adăuga cheltuieli de transportare către depozit, injectare, depozitare, extragerea și transportarea către Moldova, atunci când va fi nevoie de aceste gaze.
Achizițiile au fost făcute din sursele proprii ale Energocom, în conformitate cu prevederile Regulamentului aprobat în acest sens de către Consiliul Societății.
„Din cauza volatilității zilnice mari a prețului la gaze, care în perioada respectivă a oscilat între 25 și 41 euro/MWh, dar și pentru a evita riscuri financiare, a fost luată decizia de a achiziționa gazele utilizând două formule de preț diferite: formula legată de indicele de referință TTF și prețul fix”, a precizat Energocom.
Astfel, în cadrul licitațiilor, au prezentat oferte de participare mai mult de zece companii, iar SA Energocom a semnat contracte cu șapte entități: OMV Petrom SA, Trafigura Trading Europe sarl, Axpo Bulgaria EAD, DEPA Commercial SA, MET International AG, PGNiG Supply & Trading GmbH, DXT Commodities SA. Prețurile oferite sunt foarte aproape de prețul mediu de pe piață. La licitații au participat reprezentanții Agenției Proprietății Publice (fondatorul SA Energocom), Ministerului Energiei, Corpului de control al prim-ministrului, structurilor de forță, dar și ai societății civile.
Pentru a suplini necesarul total de consum de gaze naturale prognozat pentru sezonul rece 2023-2024, următoarele licitații vor fi desfășurate de SA Energocom din creditul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), prin proiectul „Securitatea furnizării gazelor naturale”.
În prezent, Energocom este pe ultima sută de metri a etapei a treia de precalificare, organizată pentru potențialii furnizori de gaze, oferind posibilitatea de participare la licitații pentru cât mai multe companii de pe piața energetică europeană. O concurență mai mare va oferi posibilitatea de a încheia tranzacții la prețuri mult mai avantajoase.
În cadrul acestei a treia etape din creditul BERD au fost depuse 11 dosare de participare, care în prezent sunt evaluate de către comisia de concurs. Decizia finală de precalificare a companiilor participante va fi luată de către BERD, iar ulterior informația despre companiile precalificate va fi comunicată public.
Guvernul a adoptat în ședința de astăzi Planul de acțiuni pentru pregătirea de sezonul de încălzire 2023-2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!