CSI / RusiaInternațional

Erdogan îl lovește dur pe Putin. De teama sancțiunilor SUA, toate băncile din Turcia renunță la sistemul de plăți Mir al Rusiei

Trei bănci de stat din Turcia intenționează să părăsească sistemul rusesc de plăți Mir, pe fondul avertismentelor și presiunilor SUA ca țările care folosesc acest serviciu să renunțe la el, scrie Bloomberg, care citează un înalt oficial turc.

Miercuri, postul de televiziune NTV din Turcia a transmis că nu mai e nicio bancă din țară care să accepte sistemul de plăți Mir.

Astfel, potrivit Bloomberg, Turkiye Halk Bankası, TC Ziraat Bankasi și Turkiye Vakıflar Bankasi intenționează să oprească procesarea plăților prin intermediul Mir. Decizia lor vine după ce două dintre marile bănci private din țară au luat o hotărâre similară săptămâna trecută.

Săptămâna trecută președintele turc Recep Erdogan a discutat cu oficiali din sistemul financiar despre alternativele la sistemul rusesc Mir.

Menționăm că Erdogan nu s-a alăturat până în prezent sancțiunilor occidentale pentru războiul Rusiei în Ucraina și a avut rol de mediator la acordul privind exportul de cereale din Ucraina, susținut de ONU. Renunțarea la sistemul Mir al Rusiei indică o schimbare subtilă în atitudinea până acum neutră a lui Erdgan, după vizita pe care a făcut-o în SUA, unde a participat la Adunarea Generală a ONU, potrivit Bloomberg.

Este de așteptat ca în această săptămână, Turcia – care este o destinație populară pentru rușii care fug de războiul din Ucraina și de mobilizarea pentru război anunțată de Vladimir Putin –  să anunțe oficial decizia cu privire la cardurile Mir. 

Se estimează că mai mult de jumătate din populația Rusiei are un card Mir, pe care Rusia a început să-l dezvolte în 2015 pentru a ocoli sancțiunile occidentale, după anexarea Crimeei Unele bănci din alte țări prietene cu Rusia, inclusiv Kazahstan, Uzbekistan și Tadjikistan, au suspendat, de asemenea, utilizarea sistemului Mir. Doar Armenia, Belarus și Kârgâzstan mai acceptă carduri Mir. 

Decizia de suspendare a Mir limitează capacitatea cetățenilor ruși aflați în străinătate de a face tranzacții cu cardul, după ce sancțiunile occidentale le-au făcut inutilizabile cardurile Visa și Mastercard emise de Rusia.

Trezoreria SUA a avertizat în această lună băncile din afara Statelor Unite că menținerea sistemului Mir „ar risca să sprijine eforturile Rusiei de a se sustrage de la sancțiunile SUA”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *