CSI / Rusia

Estonia își construiește gard de 2,5 metri la graniţa cu Rusia

Din cauză că în unele locuri graniţa trece prin mlaştini şi bălţi, gardul va fi construit deocamdată numai pe distanţa de o treime (circa 108 km). În partea de sus a gardului va fi sârmă ghimpată. În porţiunile greu accesibile va fi marcată doar frontiera şi instalaţi stâlpi de graniţă. Acolo paza va fi întărită cu camere de luat vederi şi cu drone.

În septembrie 2014, pe porţiunea de graniţă greu accesibilă şi prost marcată a fost răpit de ruşi ofiţerul serviciului estonian de securitate Eston Kohver. În august 2015 a fost condamnat în cadrul unui proces ce a avut loc în Rusia la 15 ani închisoare pentru trecerea ilegală a graniţei şi trafic de arme (avea la el pistoletul de serviciu).

Tot la începutul lui august, autorităţile Letoniei au informat despre intenţia de întărire a pazei şi "îmbunătăţirea infrastructurii zonei de graniţă" contra sumei de 17 milioane euro. Ministrul leton al afacerilor interne, Rihards Kozlovskis, a vorbit despre întărirea pazei la graniţa de peste 200 km. De la începutul anului, la această graniţă cu Rusia au fost prinse 200 persoane.

Până acum, singurul vecin al Rusiei, care a hotărât întărirea graniţei sale cu această ţară a fost Ucraina. Kievul consideră Moscova drept agresor. Construirea unor bariere la graniţă va costa circa 200 milioane dolari. Ucraina este singurul stat care construieşte adevărate întăriri la graniţa sa cu Rusia. În afară de garduri, bariere de metal şi şanţuri, planul de întărire a pazei la graniţă prevede şi construirea unei reţele de tranşee, buncăre, iar în unele locuri şi câmpuri minate. Este vorba de acele porţiuni pe unde trec drumurile spre marile oraşe (de exemplu Harkov) sau în spatele frontului în Donbas.

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *