Eugen Tomac, deputat în Parlamentul de la București: „România este gata să-și asume cheltuielile pentru Unire”
– Domnule deputat, ați declarat recent, într-un interviu pentru libertatea.ro, că „Unirea României cu R. Moldova este un obiectiv împletit cu dorința de a așeza lucrurile în matca lor firească”. Care este acea matcă firească și cât de realizabil vi se pare acest obiectiv în condițiile noastre actuale?
– Nu sunt genul de politician care insistă obsesiv asupra anumitor teme doar pentru că asta ar vrea să audă cetățenii. Sunt realist și mult mai pragmatic decât mulți politicieni de la București și Chișinău. Privesc totul prin prisma intereselor națiunii mele și cred că este un lucru absolut firesc ca românii să nu mai fie separați, așa cum au decis doi criminali. Repet, doi criminali, condamnați de toată umanitatea pentru ceea ce au făcut în perioada în care au condus, prin teroare, statele lor. Hitler și Stalin sunt cei care au decis că în interiorul României, pe Prut, trebuie instalată o frontieră. Prin urmare, consider că este de datoria mea ca om politic să insist asupra corectării, prin mijloace democratice, a acestei mari nedreptăți. Acesta este cel mai important obiectiv, pe care îl slujesc, zi de zi, din clipa în care am intrat în politică. Și el se va realiza negreșit. Altă soluție pentru românii din R. Moldova nu există.
– O bună parte a cetățenilor R. Moldova nu este de aceeași părere…
– Propaganda sovietică și-a dat duhul, iar urmașii acestei linii de gândire sunt tot mai puțin credibili, chiar dacă o bună parte a societății basarabene a rămas captivă și speră că Moscova va aduce prosperitate în R. Moldova. Dar și aceștia vor înțelege că URSS nu mai poate reînvia. Bineînțeles, oamenii acceptă greu schimbarea, dar singura ieșire din acest impas este și va rămâne unirea cu România.
„Preşedintele Iohannis a demonstrat lipsă de viziune și simț al temelor mari”
– R. Moldova reușește cu greu să achite pensiile și salariile bugetarilor. În mod sigur, nu are bani puși la ciorap pentru Unire. Deși s-au vehiculat multe cifre în această privință, cunoașteți cât ar costa în realitate Unirea? Și cine își va asuma toate cheltuielile?
– Este într-adevăr un efort, dar România este gata să și-l asume. Este sarcina noastră să le asigurăm tuturor cetățenilor aceleași salarii și pensii.
– Curajoasă declarație.
– Nu este nici mult, nici puțin, dar este corect, este firesc.
– Cu toate astea, aţi declarat la Radio Europa Liberă, că „la ora actuală, pentru România, relația cu R. Moldova nu mai este o prioritate de politică externă, de primă mână”. La ce v-aţi referit?
– Totul pornește de la cap. Președintele Iohannis nu este interesat la modul real de dezvoltarea relației cu R. Moldova. Acesta a demonstrat deja lipsă de viziune și simț al temelor mari, cu adevărat importante. Cu toate acestea, România va sprijini în continuare R. Moldova. Sunt proiecte începute de președintele Băsescu, ale căror succes nu poate fi contestat.
„N-am zis că România este raiul pe pământ”
– Fiind născut în Basarabia, ați declarat că marea majoritate a populației R. Moldova trăiește într-o continuă minciună. La ce ați făcut referire și cine alimentează această minciună?
– Eram încă elev când profesorul meu de istorie a avut curajul să ne spună istoria adevărată, nu cea din manuale, nu cea din cărțile de propagandă. Minciuna era peste tot, infiltrată în toate domeniile posibile și propagată prin toate mijloacele posibile. Din fericire, astăzi, copiii nu mai învață o istorie distorsionată în școală. Presa este însă, în continuare, cel mai important instrument de propagandă rusească. Cele mai multe posturi de televiziune din R. Moldova sunt în limba rusă și majoritatea promovează ideile putiniste. Bineînțeles, acestea sunt încurajate și de mulți politicieni de la Chișinău, obedienți Moscovei.
– Se spune că, în prezent, circa un milion de cetățeni ai R. Moldova dețin și cetățenia română. Unii dintre aceștia nici nu cunosc limba română și nu-și prea doresc o apropiere între cele două maluri ale Prutului. Credeţi că e corectă această politică de acordare a cetățeniei române?
– Este foarte corectă. Cetățenia română nu este o favoare pe care România o face românilor din R. Moldova. Cetățenia română este un drept. Ăsta a fost și sloganul campaniei mele la alegerile parlamentare. Românii din R. Moldova au fost lipsiți de cetățenia română fără voința lor. Aceasta le-a fost furată și este dreptul lor să o redobândească, indiferent de motivul pentru care o fac. Pe de altă parte, este obligația statului român să faciliteze acest proces.
– Se vorbește că Unirea înseamnă salarii și pensii mai mari, justiție corectă, drumuri mai bune și încredere în ziua de mâine. Nu sună prea idilic și, paradoxal, aceste afirmaţii, în contextul în care și România se confruntă cu suficiente probleme?
– N-am zis că România este raiul pe pământ. Firește, sunt foarte multe probleme de rezolvat și nu văd de ce nu am putea-o face împreună.
„PUN va intra în Parlament și va vota Unirea”
– Ultimele sondaje arată că, în R. Moldova, peste 30 la sută dintre cetățeni ar vota pentru Unire. De unde conchidem că mai mult de jumătate ar vota împotrivă. Ce ar putea să-i determine pe aceştia să-și schimbe părerea sau asta înseamnă că Unirea, ca proiect de Țară, este un vis îndepărtat?
– Cei care beneficiază de ajutor din partea României sunt din ce în ce mai mulți. Pe cale de consecință directă, vor fi tot mai mulți şi cei care vor înțelege necesitatea și iminența apropierii noastre. Între timp, este responsabilitatea noastră să discutăm cu oamenii, mai mult și mai cinstit, să le explicăm cu răbdare motivele și beneficiile Unirii.
– Clasa politică de la Chișinău are un limbaj duplicitar. La Bruxelles, sunt proeuropeni, iar în Rusia devin proruși. Ce mesaj transmite europenilor acest comportament ipocrit?
– Politicienii sunt la fel peste tot. Nu au curajul să recunoască adevărul. Sau servesc alte interese. Niciunul însă nu va avea ce face în fața voinței cetățenilor. E simplu.
– După ce Traian Băsescu s-a implicat în politica moldovenească, unii lideri politici de la Chișinău îl îndeamnă să-și caute de treabă la el acasă. Cum să înţelegem această atitudine în raport cu fostul președinte al României și în ce măsură Băsescu ar putea uni toate forțele unioniste dintre Nistru și Prut?
– Atitudinea este problema fiecăruia. Cât despre capacitatea președintelui de a uni forțele unioniste, el deja o face. Partidul Unității Naționale, sub conducerea președintelui Băsescu, va intra în Parlamentul de la Chișinău și va contura o majoritate care va vota Unirea.
„Plahotniuc va demonstra în Parlament dacă susține sau nu Unirea”
– Partidul Democrat, în frunte cu Vladimir Plahotniuc, deține, în prezent, toată puterea în R. Moldova – e vorba de bani, sfere de influență și interese. Ce șanse sunt ca această formațiune să renunțe la toate avantajele de care se bucură într-un stat independent și să pună umărul la Unire?
– Vladimir Plahotniuc e cetățean român. Va demonstra la vot, în Parlament, dacă susține sau nu Unirea.
– De cealaltă parte, președintele prorus Igor Dodon a declarat că unionismul ar trebui scos în afara legii în R. Moldova. Ce se urmăreşte prin această retorică?
– Dodon se pliază perfect profilului slugii. Se închină Moscovei cu ambele mâini şi nu mai are cu ce să ne surprindă. Cred însă că România trebuie să taxeze fiecare ieșire a acestui personaj. Discursul său nu mai este credibil. Era sa se va încheia repede.
– În 2018, când marcăm Centenarul Marii Uniri, în ce măsură s-ar putea repeta evenimentul, de acum un secol, fără acordul marilor puteri ale lumii?
– Adevărul este unul. Faptul că românii de pe cele două maluri ale Prutului sunt parte a aceleiași națiuni nu poate fi contestat de nimeni. Totodată, România are parteneri puternici care înțeleg că voința oamenilor nu poate fi negociată. Un popor hotărât are mai multă putere decât ne putem imagina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!