Europarlamentar român, preocupat de întârzierea livrărilor prin Gazoductul Iași – Ungheni; CE: Nu au fost semnate încă toate contractele
Comisia Europeană a confirmat, într-un răspuns la o întrebare adresată de deputatului european, că nu au fost semnate încă toate contractele care ar permite livrarea de gaze și nici nu se știe când se va întâmpla acest lucru, precizează Mureșan, într-un comunicat de presă remis Redacției TIMPUL.
„Sunt îngrijorat de întârzierile de la Gazoductul Iași – Ungheni. În august 2014, prim-miniștrii Iurie Leancă și Victor Ponta au inaugurat cu pompă gazoductul, însă gazul nu curge nici astăzi. Începerea livrărilor a fost amânată deja de două ori, dar nici până acum nu s-au semnat toate contractele care permit livrarea de gaze și nici nu știm când se va întâmpla acest lucru. În aceste condiții, cel mai probabil, vom asista la o a treia amânare", afirmă eurodeputatul român.
La sfârșitul anului trecut, Siegfried Mureșan, membru al Delegației Parlamentului European cu Republica Moldova, a adresat o întrebare scrisă comisarului european pentru energie, dorind să afle dacă, din punctul de vedere al Comisiei Europene, proiectul Gazoductului Iași – Ungheni este pe deplin finalizat în condițiile în care încă nu curge gaz românesc spre cetățenii Republicii Moldova.
Într-un răspuns transmis săptămâna aceasta, Comisia Europeană a spus că, deși lucrările importante au fost terminate definitiv și interconectorul inaugurat, pentru a fi operațional, gazoductul mai trebuie să fie certificat în mod oficial și trebuie semnat un contract de furnizare de gaze. Comisia nu a putut să ofere o dată exactă pentru îndeplinirea acestor condiții, afirmând doar că Republica Moldova și România au dat asigurări că livrările de gaze vor începe în luna ianuarie.
Conducta de gaz Iași-Ungheni are o lungime totală de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 11 kilometri pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul are o valoare peste 26 de milioane euro din care 7 milioane euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene.
Gazoductul are trei părţi: una pe teritoriul României – 34 km, alta pe teritoriul Republicii Moldova – 11 km, si subtraversarea râului Prut – 734 metri.
Gazoductul va putea transporta la capacitate finală 1,5 miliarde metri cubi de gaze anual, mai mult decât cei 1,3 miliarde metri cubi de gaze ce reprezintă necesarul de consum al Republicii Moldova.
Este necesară o staţie de comprimare pe teritoriul României menită să crească presiunea gazelor pentru a spori capacitatea de livrare a acestora. Pâna la construcția stației, se vor livra 0,5 miliarde de metri cubi de gaze anual.
timpul.md