Actualitate

Europenii sunt socati

Delegatia Uniunii Europene si a Parlamentului European este socata de cele vazute in R. Moldova in urma evenimentelor din aprilie. Dupa trei zile de documentare, ieri, cei patru eurodeputati au facut declaratii pentru presa. Ei au afirmat ca numai presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, nu a avut timp sa primeasca delegatia europeana.

Astazi, membrii delegatiei vor prezenta raportul lor conducerii Parlamentului European (PE), iar legislativul UE urmeaza sa adopte saptamana viitoare o rezolutie pentru R. Moldova. Potrivit lor, rezolutia pe care o va adopta PE va influenta in modul cel mai direct evolutia relatiilor viitoare cu institutiile europene.

„Am urmarit evolutiile RM in ultimii cinci ani si mi s-a creat impresia ca autoritatile moldovenesti uneori cred ca Europa este naiva, pai Europa nu este naiva”, a spus Marianne Mikko, copresedinta Comitetului pentru colaborare parlamentara UE-RM. Atat Mikko, cat si ceilalti deputati europeni considera ca UE trebuie, de acum incolo, sa conditioneze relatiile ulterioare cu RM cu respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. „RM intotdeauna a lasat impresia ca preia cu pasi mici dar siguri standardele si valorile UE, cum ar fi respectarea drepturilor omului, standardele democratice, statul de drept. Or, evenimentele care s-au produs dupa alegeri lasa impresia ca RM nu mai acorda o atentie atat de mare acestor valori si standarde”, a declarat Mikko. „Consideram ca ar trebui sa devenim mai exigenti atunci cand este vorba despre drepturile si libertatile fundamentale ale omului, cu atat mai mult ca acest lucru deranjeaza cetatenii RM, care au iesit in strada sa manifeste pasnic”, a afirmat Marie Anne Isler Beguin, reprezentand Partidul Verzilor din Franta. Pe de alta parte, unii deputati europeni au temerea ca duritatea UE sa nu-i afecteze pe cetatenii obisnuiti ai RM, „oamenii care cred cu adevarat in valorile si standardele democratice”. „Anume pentru cetateanul RM care si-a exprimat dorinta de a merge spre Europa noi vom sustine in continuare un nou acord cu RM, precum si participarea RM in Parteneriatul Estic. Dar, in acelasi timp, cred ca UE trebuie sa aiba o atitudine foarte ferma vizavi de toate evenimentele din ultimele saptamani”, a mentionat eurodeputatul roman Marian-Jean Marinescu.

Intr-o tara europeana ministrul de Interne si-ar fi dat demisia

Vizita de documentare a inclus intalniri cu reprezentantii guvernului, ai organizatiilor non-guvernamentale, mass-media, CEC, ai comisariatelor de politie, cu conducerea celor trei partide de opozitie, cu procurorul general, dar si cu peste 80 de victime care au fost maltratate si detinute in comisariatele de politie. „Toti detinutii au mentionat acelasi lucru: au fost batuti cu bestialitate, pana la pierderea constiintei; si ei, si avocatii lor au cerut probe in baza carora au fost retinuti, dar asa si nu le-au vazut; au fost fortati sa semneze declaratii cu fapte pe care ei nu le-au facut. Pentru noi aceasta informatie a fost una socanta. Sunt surprinsa ca au trecut atatea zile si nu exista o reactie oficiala din partea autoritatilor”, a mentionat eurodeputata Karin Resetarits, reprezentand grupul liberalilor din Austria. Resetarits a declarat uimita ca, daca evenimente similare s-ar fi intamplat in tara ei, cel putin ministrul de Interne si seful comisariatului de politie si-ar fi dat demisia. Reprezentantii Parlamentului European au spus ca asteapta ca executantii, dar si cei care au dat ordine in cazul torturilor sa fie pedepsiti, nepedepsirea ar duce la o scadere a credibilitatii acestor institutii dar si a credibilitatii RM in exterior. De asemenea, ei au insistat sa fie creata o comisie internationala, independenta si impartiala, care sa ancheteze toate evenimentele postelectorale. „Vrem sa mentionam ca actele oribile de violenta care s-au produs in comisariatele de politie, precum si refuzul de a acorda ajutor medical si juridic victimelor nu se pot produce intr-o tara europeana”, a spus Marianne Mikko.

„Lupta pentru libertate si independenta mass-media a fost pierduta”

Totodata, trimisii europeni s-au aratat indignati de faptul ca nu se spune adevarul despre victimele torturii la posturile de televiziune moldovenesti. Mikko, care a pledat mai multi ani pentru reformarea Companiei „Teleradio-Moldova” si a mass-media moldovenesti, a fost de aceasta data foarte critica cu autoritatile. „Lupta pentru libertatea si independenta mass-media a fost pierduta”, a declarat ea. „In cinci ani am facut cam 30 de vizite in RM si nu am obtinut un succes si este pacat. Reformarea „Teleradio-Moldova” este o urgenta, care trebuie sa inceapa chiar acum, fiindca cetatenii obisnuiti vor sa se informeze si sa inteleaga ce se intampla in aceasta tara. Schimbarea denumirii Companiei in una publica a fost numai o schimbare cosmetica”, a mai adaugat copresedinta Comitetului pentru colaborare parlamentara UE-RM.
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *