Executivul a adoptat ieri Programul anticriza

Guvernul considera acest program drept unul „de stabilizare si relansare economica a R. Moldova pe anii 2009-2011”. Potrivit ministrului Economiei Valeriu Lazar, documentul este bazat pe trei prioritati: stabilizarea si optimizarea finantelor publice, relansarea activitatii economice si asigurarea unei protectii sociale eficiente si juste.
„Economia RM se afla intr-o criza profunda. Profunzimea ei este demonstrata de stagnarea practic a tuturor sectoarelor economiei (…) Instrumentele pe care guvernul si le propune sa le aplice pentru stabilizarea economiei variaza – de la masuri de stimulare a consumului si economiei pana la masuri de facilitare a accesului antreprenorilor la mijloace financiare mai accesibile; de la masuri universal acceptate pana la masuri mai putin populare, cu un caracter reformator, dar care sunt cruciale in conditiile actuale”, se spune in preambulul Programului.
Initial, strategia anticriza a guvernului urma sa fie facuta publica la 29 octombrie, dar s-a dorit „calitate”, a explicat prim-ministrul Vlad Filat tergiversarea lansarii ei. „Este un document echilibrat, nu neaparat batut in cuie. Noi ne-am dori ca situatia economica sa evolueze si sa ne abtinem de la unele actiuni cum ar fi majorarile de impozite”, a declarat Lazar. Potrivit ministrului Economiei, costurile totale ale programului, pe o perioada de doi ani, se cifreaza la zece miliarde de lei.
Dar exista si un set de actiuni care nu au deocamdata acoperire bugetara. Lazar a propus ca la anul executivul sa organizeze o sedinta comuna cu donatorii RM in care sa-i convinga de faptul ca la Chisinau exista vointa politica si ca actuala guvernare are capacitatea de a relansa economia.
„Cele trei prioritati sunt interdependente si ar preveni declansarea unei crize financiare si sociale de proportii. Totodata, profunzimea crizei determina necesitatea implementarii unor actiuni „conflictuale” de largire a bazei fiscale pentru acumularea veniturilor bugetare si de reducere a cheltuielilor neprioritare pentru buget”, se mai spune in Programul anticriza. Pe de alta parte, executivul da asigurari ca va indrepta putinele finante spre categoriile de populatie vulnerabile pentru a le ajuta sa depaseasca criza.
Printre actiunile imediate se numara: perfectionarea sistemului de administrare vamala si fiscala (prevenirea subevaluarii in vama, transferarii profitului etc.); relansarea privatizarii patrimoniului de stat din domeniile liberalizate, in baza licitatiilor deschise, anuntate si transparent; marirea de taxe la amenajarea teritoriului, a taxei pentru unitati comerciale sau de prestari servicii, majorarea, incepand cu anul viitor, a accizelor pentru autoturismele de lux, tigari, bauturi alcoolice, benzina, parfumuri si bijuterii; majorari de taxe rutiere pentru autoturismele care consuma diesel etc.
De asemenea, guvernul spune ca va pastra cota „0” la impozitul pe profitul reinvestit pana in 2012, dupa care se va aplica o rata de 10%. Un alt punct important in program constituie inghetarea angajarilor in sectorul public, reorganizarea si optimizarea cheltuielilor aparatului public central si implementarea unui nou sistem de salarizare, gradual. Totodata, se va reduce cu 20% numarul bursierilor finantati de la stat din cadrul universitatilor.
Lazar a precizat ca documentul nu necesita aprobarea parlamentului de aceea guvernul se va apuca imediat de treaba. Potrivit lui, la elaborarea documentului au participat reprezentanti ai mediului de afaceri, mediului academic, societatii civile, patronatelor, sindicatelor, precum si partenerilor de dezvoltare (donatorii internationali).