Experiment / Să lucrezi patru zile pe săptămână și să fii plătit pentru cinci
Angajaţii au fost extrem de încântaţi la aflarea veştii şi gata de muncă în doar 4 zile cu eficienţă maximă ştiind că vor urma trei zile libere.
Să munceşti patru zile, dar să fii plătit cât pentru cinci: acesta este visul oricărui angajat, pe care o firmă din Noua Zeelandă încearcă să-l transforme în realitate. Andrew Barnes, fondatorul societăţii „Perpetual Guardian”, este convins că poate acorda celor 200 de angajaţi ai săi mai mult timp de petrecut cu familiile şi cu prietenii, sau să practice propriile hobbyuri. În acest fel, în timpul celor patru zile de lucru, vor fi mai focalizaţi pe muncă, mai entuziaşti şi mai plini de idei.
Zilele lucrătoare vor fi patru, dar numărul de ore va rămâne invariabil: opt ore pe zi. Angajaţii vor avea deci un weekend de trei zile. Săptămâna de lucru va fi până joi: o adevărată utopie pentru angajaţii din multe alte ţări ale lumii, deseori obligaţi să muncească şi la sfârşit de săptămână.
Barnes spune că a făcut-o dintr-un motiv precis: „Dacă e să fim cinstiţi, unele activităţi (acelea legate de familie sau de viaţă în general) sunt desfăşurate în timpul orelor de serviciu. Dar dacă dai oamenilor posibilitatea să facă mai multe în afara orelor de muncă, acordându-le mai mult timp, vei obţine o mai bună performanţă în desfăşurarea activităţii”.
Angajaţii săi au rămas şocaţi de noutate: „Am avut feedbackuri care m-au emoţionat – a explicat el – O mamă single mi-a spus că acest lucru i-ar putea schimba viaţa. Ca om de afaceri m-am întrebat: care este nivelul său de ataşament faţă de firmă acum? Este foarte mare. Dar n-am făcut-o pentru asta, am făcut-o fiindcă era cel mai normal lucru de făcut”.
Dacă perioada de experimentare va avea un rezultat bun, noua normă va fi introdusă obligatoriu începând cu 1 iulie.
Potrivit profesoarei Elizabeth George, expertă în practici de muncă la University of Auckland, intervievată de Guardian, exemplul Noii Zeelande va fi foarte curând urmat şi de alte firme.
„Va fi interesant să înţelegem cum vom ajunge la succes. Cu adevărat angajaţii mai sănătoşi şi mai fericiţi vor creşte succesul unei firme?”.
Sursa: Evz.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!