Expert în sănătate: Fumul de țigară, nu nicotina, este cauza bolilor și a deceselor
„Nu nicotina în sine este problema. Dezastrul global cu care ne confruntăm în materie de sănătate este cauzat de modul în care este livrată această substanță. Trebuie să realizăm că fumul este cauza problemei, atunci când vorbim despre bilanțul global de 20 de mii de vieți pierdute zilnic din cauza fumatului”, a declarat profesorul David Sweanor, președintele consiliului consultativ al Centrului pentru Drept în domeniul Sănătății, Politici și Etică de la Universitatea din Ottawa.
Expertul subliniază că, în pofida preconcepțiilor publice, nicotina nu este substanța care provoacă aceste decese.
„Sunt multe decenii de cercetări privind efectele fumatului asupra sănătății și știm, cel puțin din anii 1970, că principala cauză a cancerelor, a bolilor de inimă și de plămâni este inhalarea continuă a fumului”, a declarat profesorul Sweanor. El a făcut această precizare referindu-se la diferențele dintre riscurile alternativelor necombustibile (NCA), cum ar fi țigările electronice, dispozitivele de încălzire a tutunului (HTP) și snus-ul suedez, care furnizează nicotină fără a arde tutunul.
Expertul spune că prin eliminarea combustiei aceste produse inovatoare oferă fumătorilor alternative mai puțin dăunătoare și că organismul uman pur și simplu nu este conceput pentru a inhala fum. Potrivit lui, gudronul rezultat din ardere, și nu nicotina, este cel care conține substanțe cancerigene și toxice.
„Observăm simptome similare și la cei care gătesc alimente la foc deschis, în condiții de ventilare insuficientă, precum și la pompierii care sunt expuși la fum pe parcursul unei perioade îndelungate”, a declarat profesorul Sweanor. Expertul a comparat nicotina cu cofeina, spunând că aceasta este o substanță cu efect psihoactiv, care creează dependență și oferă diverse beneficii multor utilizatori. Totuși, el a menționat că niciuna dintre substanțe nu prezintă riscuri semnificative pentru sănătate atunci este utilizată în doze normale. „În cazul în care substanțele sunt obținute printr-un sistem de livrare toxic, cum ar fi fumatul, pot fi cauzate mari prejudicii”, a menționat profesorul.
Sweanor a declarat că punerea la dispoziție a alternativelor cu risc redus ar putea ajuta milioane de fumători să își reducă expunerea la fum și la afecțiunile pe care acesta le provoacă.
Anual, în lume, 8 milioane de oameni își pierd viața din cauza bolilor provocate de fumat.