Expert român: Kremlinul investește profesionist în războiul informațional din Republica Moldova

„Dacă am analiza ce se întâmplă cu minoritatea maghiară din România, am constata poate că rușii din Republica Moldova s-ar simți mai apărați ca minoritate în România decât altfel. Uitați-vă cum participă minoritatea maghiară la guvernarea efectivă a țării, chiar și la marile scandaluri de corupție… Poate că și minoritatea găgăuză, dacă ar fi mai informată cu privire la aceste aspecte, n-ar avea acest sentiment de frică de România”, a spus Peiu.
Pe de altă parte, Petrișor Peiu a semnalat influența televiziunilor rusești în Republica Moldova, spunând că acestea „generează efecte reale în viața de zi cu zi”. El a arătat că instituțiile de presă din România sunt „foarte departe de a conta în peisajul mediatic din Republica Moldova în măsura în care contează media rusești”.
„Federația Rusă investește profesionist în războiul cultural, în instrumente de propagandă. Rusia investește de trei-patru ori mai mult decât România în media din Republica Moldova”, a apreciat el.
În context, Peiu a evocat faptul că, în perioada interbelică, statul român a construit școli în partea de sud a Republicii Moldova, în care se învățau două limbi: româna, care era limbă oficială, și găgăuza.
„Nu pot să nu constat că astăzi chiar și la guvernul autonomiei găgăuze se vorbește în rusă. Adică nici măcar în limba turcă. Principalul candidat este o doamnă care nu știe limba proprie, limba turcă. De multe ori am întâlnit ucraineni care nu-și vorbesc propria limbă, vorbesc rusește, gândesc rusește”, a adăugat expertul.
Dar, în opinia sa, miza alegerilor care vor avea loc duminică în autonomia găgăuză este „ridicată artificial” din două motive. În primul rând, politicienii de la Chișinău speculează cu privire la riscul unor tensiuni orchestrate de Rusia pentru a obține „solidaritate financiară din partea partenerilor europeni”. În al doilea rând, Moscova oricum desfășoară un război informațional, așa cum procedează în toate țările care au aparținut URSS.
„Dar nu cred că Federația Rusă are astăzi puterea să facă un casus belli real în Republica Moldova, având în vedere problemele economice cu care se confruntă Kremlinul pentru a asigura subvenționarea regulată pe care o făcea către regiunea transnistreană”, a punctat expertul.
„Federația Rusă gâfâie în a putea să facă asta. (…) Federația Rusă se așteaptă la o recesiune între 3-5% în acest an, are probleme mari în asigura finanțarea, pentru că nici ei nu și-au bugetat cheltuielile mari pe care le au astăzi în Ucraina. Și atunci mi-e greu să cred că ar deschide un nou front. Să nu uităm că mai au republicile separatiste din Georgia”, a adăugat expertul.
CLUBUL DE DIALOG lansat luni este o inițiativă a Institutul pentru Cultură și Drepturi Europene în colaborare cu ziarul Timpul, care își propune realizarea de dezbateri publice având în prim-plan teme de actualitate ale societății noastre.Petrișor Peiu este directorul Departamentul de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre. Este doctor al Universităţii Politehnice din Bucureşti (1996), şef de lucrări la aceeaşi instituţie.
Timpul.md