Economie

Expert: România are capacitatea de a produce energie electrică cât să satisfacă necesitățile R. Moldova

În acest moment, dacă există condițiile tehnice, România poate exporta energie electrică către R. Moldova și are capacitatea de a produce energie electrică cât să satisfacă necesitățile R. Moldova. Declarația a fost făcută de expertul în politică externă de la București, Mihai Isac.

„România are capacitatea de a produce energie electrică cât să satisfacă necesitățile R. Moldova inclusiv ale regiunii transnistrene. Există chiar o încercare a României de a exporta energie electrică, inclusiv recent se vorbea de export al energiei electric până în Cauzac. Deci în acest moment, dacă există condițiile tehnice, România poate exporta energie electrică către R. Moldova. Sunt aceste probleme organizatorice pe care le-au menționat și colegii din studio cu privire la linia Vulcănești-Chișinău, mai sunt diferite plobleme la nivel local pentru o mai bună organizare a rețelelor din partea R. Moldova. Sunt sigur că cu sprijinul experților din România aceste probleme vor fi depășite. Din punct de vedere al furnizării de gaze din România către regiunea transnistreană este posibilă dacă există capacitatea tehnică, având în vedere că există acest gazoduct care vine dinspre Balcani trecând prin România, el poate fi folosit și pentru a trimite gaze în R. Moldova. Este clar că în momentul în care va crește în mod semnificativ procentul de electricitate și de gaze va scădea considerabil și influența părții ruse”, a declarat Mihai Iasc. 

În contextul crizei energetice , expertul în politică externă de la București precizează că Federația Rusă s-a angajat într-un proces de distrugere a infrastructurii energetice din Ucraina.

„Vedem că Federația Rusă s-a lansat într-un proces de distrugere a rețelei energetice încercând să arunce ucraina într-o văgăună a sărăciei și a disperării umane. Vedem cozi de oameni în Kiev care stau după apă și să-și încarce telefoanele la generatoare portabile. Aceste imagini trebuie să le înțeleagă cetățenii R. Moldova. Așa Kievul este astăzi, Chișinăul poate fi așa peste o lună sau peste două. Faptul că cei de la Moscova lansează acestă domnie a terorii energetice împotriva celor din Ucraina din care demult sunt etnici ruși, arată că Moscova n-are nicio jenă să-și sacrifice proprii cetățeni”, a punctat Mihai Iasc.

tvrmoldova

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *